– Az E-számok többnyire élelmiszerbiztonsági szempontból szükségesek, az élelmiszerek eltarthatóságát és a minőség megőrzését segítik. Ennek az egységes jelölési rendszernek köszönhetően pedig magunk is ellenőrizni tudjuk, hogy miket is tartalmaznak bizonyos termékek, amiket fogyasztunk. Hiszen az Európai Unió szigorú jogi előírásai miatt minden összetevőt kötelező feltüntetni a termékek címkéin, beleértve az adalékanyagokat is, így magunk is utána tudunk nézni az egyes jelölések jelentésének – mondja Szöllősi Réka.

– Az igazság az, hogy szinte semmit sem ehetnénk, ha teljes egészében szeretnénk kiiktatni az E-számokkal jelölt anyagokat tartalmazó élelmiszereket az étrendünkből. Ilyenek ugyanis mindenben vannak, még a saját szervezetünkben is. Egy teljesen organikusan termesztett banán esetében is több mint 50 E-számot írhatnánk a címkére – teszi hozzá.

Amikor a félelmünk alaptalan

Ha egy kicsit utánanézünk, igazán meglepő dolgokat találhatunk az E-szám jelölések mögött.

E 300 C-VITAMIN

Abban az esetben, ha E 300 jelzéssel találkozunk a címkén, egyből megörülhetünk, hiszen ez azt jelenti, hogy C-vitamint tartalmaz az adott élelmiszer. Ugyanis az E 300 a C-vitamin kémiai elnevezésének, azaz az aszkorbinsavnak a jelölésére szolgál. Fontos megemlíteni, hogy csak abban az esetben tüntethető fel egy élelmiszer C-vitamin forrásként, amennyiben annak minden 100 g-ja, vagy 100 ml-e legalább 12 mg C-vitamint tartalmaz. Sőt, ennek kétszeres tartalmára már alkalmazható a „vitaminban gazdag” felirat is. C-vitamint a kenyerek, lekvárok és a gyümölcskonzervek mellett a sör is tartalmazhat.

E 948 OXIGÉN

Tartva a természetes vonalat, a következő jelzésünk az E 948, ami nem más, mint az oxigén. Újfent egy olyan jelzéssel találkozhatunk, ami nemcsak, hogy nem ártalmas, de a mindennapjaink szerves eleme. És hogy milyen jellegű termékeknél találkozhatunk vele? Az oxigént általában védőgázas csomagolások esetében, salátakeverékeknél, sajtok tárolásánál és friss húskészítményeknél használják.

E 150a KARAMELL

Karamellel általában sütemények, cukorkák vagy desszertek formájában találkozhatunk a boltok polcain, ám az E 150a és 150-es jelzésű karamellek nem egészen az édes és kellemes ízű alapanyagok közé sorolhatók. Ez a karamell ugyanis keserű, égett illattal rendelkezik és színezékként használja az élelmiszeripar. Pontosan ezért éppúgy találkozhatunk vele a kólásflakonok és az édességek feliratai közt, mint az ecetesüvegek vagy a malátakenyér csomagolásán.

E 163 ANTOCIÁN

Nemcsak a virágok és a lilakáposzta gyönyörködhet mélylila színekben, hanem a banán, a karfiol, sőt, még a kukorica is. Ezért a briliáns színváltásért pedig az E 163-as jelzésű antocián felelős, amit elsősorban a piros szőlő héjából nyernek ki. Érdemes tudni, hogy az antociánok antioxidánsként viselkednek. A bor mellett megtalálhatók még a gabonapelyhekben, valamint dzsemekben és zselékben is.

E 175 ARANY

Meglepő módon a C-vitamin, az oxigén és a karamell mellett igazi kincsre is bukkanhat az ember a boltok polcain, méghozzá szó szerint. Az arany élelmiszercímkéken jelzett száma az E 175, amit szintén ételszínezékként használnak az élelmiszergyártók. Mivel nem oldódik, ezért általában külső bevonatként használják. A magas ára miatt ritkán használják, azonban megtalálható praliné díszítéseként, édességek bevonataként és likőrökben is.

Mint ahogy azt láthattuk, egészen meglepő dolgokra bukkanhat az ember, ha egy kicsit tudatosabban tájékozódik. Gyakran nézünk rá egy-egy élelmiszercímkére és úgy véljük, hogy minél több E-szám van rajta, annál ártalmasabb. Az imént felsorolt elemek azonban mind veszélytelenek, ehhez persze mindenképp olvassuk el az ajánlott fogyasztási adagot is, amit szintén a termékek csomagolásain találhatunk meg. Ha nem is épp aranyat vagy C-vitamint rejt a csomagolás, mindenképp érdemes utánanézni, mit is jelöl egy-egy szám. Így aztán nem érhet minket igazi meglepetés, ha elég erős bennünk a kíváncsiság.

(fotó: Shutterstock)