Életem egyik legnagyobb kihívásai között tartom számon, amikor már elég nagy volt a gyermekünk ahhoz, hogy a hangját hallassa, kifejezze nem tetszését, szétdobálja az ételt, és 20 perc után bedobja a törülközőt, hogy most már elég volt, menjünk már haza, én pedig vagy gyorsan betoljam az ételt, vagy otthagyjam a rendelésem felét, és elhúzzak minél gyorsabban! Amíg pici volt nem volt gond: a babahordozóban édesen aludt mellettünk, békésen, nyugodtan megettem az ebédemet az étteremben, nem éreztem magam frusztráltan, de aztán ennek a korszaknak is vége lett. ...és hát gyerek. Nem várhatom el tőle, hogy 1 órán keresztül katonásan üljön a babahordozóban, és türelmesen arra várjon a székében, hogy anya megegye a 3 fogásos vacsoráját, miközben bájosan cseverészik apuval. De azt megtaníthatom neki, hogy étterembe járni jó, és menni fogunk, mert időnként előfordul, hogy étterembe megyünk baráti társasággal, egy-egy alkalomadtán, vagy mert megérdemeljük a vasárnapi ebédet a mondvacsinált "anyának nincs most kedve főzni" helyett étteremben ebédelünk/vacsorázunk.

Íme pár tipp, amivel megkönnyíthetjük a gyermek és a mi helyzetünket is ha étterembe megyünk:

1. Ne várjunk többet, mint amit egy gyermektől elvárhatunk! Ne várjuk azt, hogy csendben legyen, hogy egy helyben üljön órákon keresztül. Ne érezzük magunkat kellemetlenül, ha egy kicsit hangosabban hallatja a hangját, és jól érzi magát.

2. Kezdjük gyerekbarát éttermekkel! Egyre népszerűbbek a gyermekbarát éttermek, ahol felkészülten várják a családosokat. Játszósarok, etetőszék, gyerekmenü, bébiételek stb... Érdemes a játszósarok közelében helyet foglalni, ahol látjuk a gyermekünket miközben játszik, és ő is biztonságban érezheti magát, hogy a közelében vagyunk. Vannak olyan éttermek, ahol kifejezetten animátorok foglalkoznak a gyermekkel, mialatt a szülők vacsoráznak. (Gyermekbarát éttermek: Vak Varjú Étterem, Emile...)

3. Ne hagyjuk ki a gyerekes barátainkat a buliból! A frusztrációmat csökkenti, hogy "nemcsak az én gyerekem...", valamint tudunk egymásnak segíteni, a gyerekek lekötésében. Amikor mi már gyorsan elfogyasztottuk az ételt, addig segíthetünk a másiknak és fordítva.

4. Vigyünk magunkkal olyan játékot, ami nem okoz hangzavart, mégis leköti a gyermeket. (könyvet, színezőt, babát stb...)

5. Ha már nem csak bébiételt eszik a gyerkőc, kérjünk neki is egy tányért, evőeszközt, hagy csipegessen, addig is leköti magát.

6. Ha végeztünk a vacsival, ne húzzuk az időt, fogjuk rövidre, ne maradjunk még ott nagyon sokáig.

7. Ne felejtsük otthon a gyermek itatópoharát/cumisüvegét!

8. Legyen nálunk váltóruha a gyermeknek és nedves törlőkendő - szükségünk lesz rá.

9. Válasszunk egy törzshelyet, ahova gyakran betérünk! Ha nagy étterembe járók vagyunk, eleinte biztonságot adhat nekünk és a gyermeknek is, ha ugyanabba az étterembe térünk vissza. Szokni fogja a helyet és a szituációt.

A gyermeknek is meg kell tanulnia, hogy kell étteremben viselkedni.

Minél korábban kezdjük, annál könnyebb lesz! Ne érezzük magad kellemetlenül, ha rosszalló pillantással találkozunk az étteremben, ez nem nekünk szól. Meglátjuk, egyre könnyebb lesz, és évek múltán visszagondolni az első éttermi vacsorákra, már csak szép emlék lesz.

(fotó: Shutterstock)