Alcsúti Arborétum

Minden nap délelőtt 10 és délután 5 óra között várja a természetkedvelő látogatókat a Budapesttől alig egy órára található Alcsúti Arborétum. A 40 hektáros területen számos különleges növény (pl. fehér akácfa, törökmogyoró, platán, vérbükk, tulipánfa, óriás tuja, odvas keltike, kankalin) között sétálhatunk, a szemfülesek pedig érdekes állatokat is megfigyelhetnek: őzek, rókák, vaddisznók, szürke gémek, jégmadarak, fakopáncsok, sőt patkósdenevérek is rejtőznek a környéken. A 1820 és 1827 között építtetett, Pollack Mihály által tervezett klasszicista kastély maradványai mellett számos korabeli műemléket is megtekinthetünk itt. A park melletti csaplári erdőben érdemes egy kis kitérőt tenni az ország legidősebb libanoni cédrusához is. Ha pedig marad még időnk, a gyerekek biztosan nem fognak ellenkezni, ha teszünk egy kört a Vál-völgyi Kisvasúttal, vagy meglátogatjuk az izgalmas kihívásokat rejtő Alcsúdobozi Kalandparkot.

Bővebb információ: https://www.alcsuti-arboretum.hu/

Soroksári Botanikus Kert

Forrás: http://sorbotkert.hu/

Tudta, hogy Budapest déli részén, a XXIII. kerületében, Soroksár szélén is található egy 60 hektáron elterülő csodaszép, páratlan növényvilággal rendelkező botanikus kert? A városi nyüzsgés elől igazi menedék lehet ez a friss levegőjű, vadregényes park. A gombászoknak felcsillanhat a szemük, ugyanis 300 nagygomba fajnak is otthont ad az értékes állatvilága mellett. A főbejáratnál játszótér és focipálya várja a gyerekeket, sőt fenntartanak itt egy üvegházat is trópusi, szubtrópusi növényekkel és egy kerti faházat állandó természetvédelmi kiállítással. A park területén egy nagyon hangulatos kis tó is található, ami körül asztalokat, padokat és szalonnasütő helyet is kialakítottak a falatozni vágyóknak. Figyelem, a kert vasárnap zárva tart!

Bővebb információ: http://sorbotkert.hu/

Vácrátóti Arborétum

Forrás: https://botanikuskert.hu/

Idén tavasszal mindenképpen érdemes felkeresni a méltán népszerű vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertet, mely Magyarország leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedhet. Csaknem 13 ezer növényfaj él a 27 hektáros területen. A több mint háromezer fa és cserje mellett 90 növénycsaládot és 2500 virágos fajt is megcsodálhatunk itt, emellett a park beltéri kiállítóterekkel is rendelkezik (Pálmaház, Kaktuszház, Orchidea-, és broméliaház, Berkenyeház), melyek napközben 8:30-tól 17:30-ig látogathatóak. Az arborétumot patak és abból kialakult kis tavacskák szelik ketté, amelyek még különlegesebbé teszik az élővilágát. Mindig szerveznek aktuális programokat is az itt dolgozók, sőt vannak állandó tematikus, vezetett séták is, amikről indulás előtt érdemes a honlapon tájékozódni. Kutyát, biciklit és rollert nem lehet bevinni a park területére.

Bővebb információ: https://botanikuskert.hu/  

Folly Arborétum és Borászat

Forrás: https://www.folly.hu/

A Családbarát Hely tanúsító védjeggyel is rendelkező Folly Arborétum egy igazi kuriózum hazánkban. A Badacsonyörsön található 5 hektáros, meredek hegyoldalon fekvő birtok arborétum, saját szaporítású facsemetéket és cserjéket árusító faiskola és borászat is egyben, amire itthon nem nagyon van példa. Ha ellátogatunk ide, nem csak a százéves cédrusok és ciprusok, de a lenyűgöző balatoni panoráma is elkápráztat majd minket. A séta után a Folly család 160 éves egykori lakóházában kialakított rusztikus étteremben a bendőnket is megtölthetjük finomabbnál finomabb szezonális falatokkal Az ínycsiklandó ebéd mellé pedig természetesen egy zamatos helyi bor is dukál. És hogy közben a gyerekek se unatkozzanak, a fölös energiák levezetésére remek lehetőséget kínál a fantasztikusan felszerelt, fából készült egyedi játszótér óriáscsúszdával, mókuskerékkel, drótkötélpályával, óriáshintával és kötélalagúttal.

Bővebb információ: https://www.folly.hu/  

Agostyáni Arborétum

Forrás: https://verteserdo.hu/latnivalok/agostyani-arboretum/

A legtöbb arborétum kutyával nem látogatható, ám azért van néhány kivétel. A Budapesttől kicsit több mint 1 órára, Tata mellett található Agostyáni Arborétumban például a család házikedvencét is szívesen látják. A Gerecse Tájvédelmi körzet hatalmas vörösfenyőkkel övezett területén számos egyéb örökzöld is található, így egész évben meseszép, megnyugtató helyszín a kiránduláshoz. A völgyet kettészelő Bocsájtó-patak partján sétálgatva 110 madárfaj énekét hallgathatjuk – nem véletlen kapta meg a „madárdalos” jelzőt az arborétum. Érdemes az emlékezetünkbe vésni, ha majd a nyári hőségben egy kis felüdülésre vágyunk, ide akkor is jól esik majd visszatérni, hiszen a különleges mikroklíma miatt nemcsak megpihenhetünk, de egy jót hűsölhetünk is a fenyők árnyékában.

Bővebb informácó: https://verteserdo.hu/latnivalok/agostyani-arboretum/