A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára az Európa Ifjúsági Fővárosa 2027 pályázat bemutatásán közölte: a minisztériumban megkezdték annak feltérképezését, miként tudnának a közművelődési intézmények fiatalokat képviselő szervezeteket és programokat befogadni.

Kiemelte, hogy Magyarország idén júliusban átveszi az Európai Unió Tanácsa soros elnökségét, és Genfben egy nagyszabású ifjúsági konferenciát rendeznek, ahol a tatai pályázók találkozhatnak az Európai ifjúsági program résztvevőivel.

Rigó Balázs, a város ifjúságért felelős alpolgármestere, az "Európa Ifjúsági Fővárosa - Tata 2027" című pályázatról elmondta, a kezdeményezés célja a fiatalok helyi közéleti szerepvállalásának, részvételének ösztönzése és az európai identitás erősítése. Így minden évben lehetőséget kap egy-egy európai város, hogy bemutassa a fiatalokkal kapcsolatos innovatív ötleteit, projektjeit, tevékenységeit.

Az önkormányzat az elmúlt években megteremtette a pályázaton való indulás alapfeltételeit. Ilyen volt például a városi ifjúsági stratégia megalkotása, az ifjúsági civil szervezetekkel való együttműködés rendszerének megerősítése.

A pályázat első fordulójában előzetes koncepciótervet kell benyújtani február közepéig, majd március második felében hozzák nyilvánosságra azon települések neveit, amelyek továbbjutottak.

A pályázati cím története során eddig több mint 12 000 esemény megvalósulását tette lehetővé a győztes városok számára, amelyek több mint 14 000 önkéntest mozgósítottak és több mint 80 millió eurót fektettek be az ifjúságba az évek alatt - ismertette az alpolgármester.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím első, 2009-es adományozása óta három magyar város pályázott. Székesfehérvár 2016-ban, Kecskemét 2018-ban és 2019-ben, Veszprém pedig 2022-ben nyújtotta be a jelentkezését. Közülük Kecskemét és Veszprém bekerült a zsűri által kiválasztott öt település közé, amelyek lehetőséget kaptak a második és harmadik fordulóban való részvételre.