Hogyan változik meg a kapcsolat, amikor a felek összeházasodnak? Miben lesz más a boldogító igen kimondásának hatására?

– Van, amelyik párkapcsolat megváltozik, van, amelyik nem. Sokféle folyamat elindulhat. Van, akinél a házasság a teljes elköteleződés jele. Van, aki úgy érzi, hogy révbe ért és hátra dőlhet. Mivel azonban ma már sokan az esküvő előtt is együtt élnek, nagy változást nem feltétlenül éreznek attól, hogy kimondták az igent. A legnagyobb különbséget talán azok tapasztalják meg, akik nagyjából másfél-két év után, a kapcsolat szimbiotikus és differenciálódási szakaszának határán házasodnak össze. Ekkorra ugyanis a kezdeti lángoló szerelem elmúlik. Addig az volt a természetes a párnak, hogy a lehető legtöbb időt együtt töltik, mindent együtt csinálnak. A szerelem csillapodásával azonban újra nagyobb szerepet kapnak a baráti, rokoni kapcsolatok, csökken az együtt töltött idő mennyisége. Fontos, hogy sikerüljön megteremteni az egyensúlyt a párkapcsolat és az élet többi területe között.

Megváltoztatja a személyiségünket a házasság?

– A házasságtól nem fog megváltozni a személyiségünk, legalábbis az alapvető vonásaink biztosan nem változnak. Sokszor éppen ez lesz a későbbi bajok oka. Vannak ugyanis, akik úgy vágnak bele a házasságba, hogy „Majd én megváltoztatom!”. De ez hiú ábránd. Ami a kapcsolat elején zavaró, de kimagyarázzák, elhessegetik, meg akarják változtatni, az később gyakran válóokká lép elő. A viselkedésünk azonban tud változni a házasságban, sőt, valamilyen mértékben kell is, hogy változzon. A párnak ugyanis egymáshoz kell csiszolódnia. Ehhez bizony kompromisszumokat is kell kötni.

Mennyire játszik szerepet a házasság sikerességében a szüleink párkapcsolatának mintája?

– A szülői mintának fontos szerepe van. Szüleinktől sajátíthatjuk el, hogyan kell az érzéseinket kimutatni, problémákat megoldani, párkapcsolatban élni. Sajnos a mai fiatalok jelentős része elvált szülők gyermekeként nőtt fel, nem láttak pozitív mintát. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne élhetnének boldog, harmonikus házasságban, csak máshonnan kell megtanulniuk azt, hogyan lehet egy kapcsolatot jól működtetni.

Számít az, hogy mikor házasodik össze egy pár? A kezdeti lángolás időszakában vagy évekkel később?

– Nem hiszem, hogy az lenne a döntő, hogy a kapcsolat melyik szakaszában házasodik a pár. Minden időszaknak meglehet a maga kockázata. A kezdeti lángolás például könnyen eltakarhat olyan problémákat, amelyek később élhetetlenné teszik a kapcsolatot. A sok év után házasodóknál pedig felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem akartak addig elköteleződni?

A házasság csak egy papír vagy több annál?

"A házasság nem csupán egy papír, hanem a teljes elköteleződés jele."

– Szerencsére a statisztikák azt mutatják, hogy lassan, de mégis nő a házasságkötések száma. A házasság nem csupán egy papír, hanem a teljes elköteleződés jele. Jogi, társadalmi jelentősége is van.

És igazi örömforrás…

– Így igaz. A jó házasság a feltétlen bizalom megtapasztalásának helyszíne, van kire számítani, a gyerekek felnövekedésének pedig a legbiztonságosabb kerete. Nem beszélve arról, hogy kutatások bizonyítják: a harmonikus házastársi kapcsolat pozitív hatással van testi és lelki egészségünkre is.

Az esküvő is egyfajta rituálé, és szerintem sokan inkább csak a nagy napra, a mulatságra készülnek, de magára a házasságra már nem igazán... Hogyan lehet felkészülni arra, hogy valakihez hozzákötöm az életem?

– Teljesen egyetértek. Az esküvő napjára akár egy évig is készül a jegyespár, de az együtt töltendő évtizedekkel a legtöbben egyáltalán nem foglalkoznak. Pedig nagyon fontos lenne, hogy tisztázzák a céljaikat, terveiket, azt, hogyan, milyen szabályok szerint szeretnének élni. Érdemes beszélni a hűség-hűtlenség kérdéséről, arról, hogyan fogják kezelni a pénzügyeiket, mit gondolnak a gyereknevelésről vagy a feladatok megosztásáról. Rengeteg tévhit él a fiatalokban a házassággal kapcsolatban, ezeket is célszerű lenne akár szakember segítségével eloszlatni. Én is azért tartom évek óta a Mr. & Mrs. tréningeket, hogy a jegyespároknak megtanítsam mindazt, amitől egy kapcsolat hosszútávon működőképes marad.

Ön szerint mi a legnagyobb tévhit a házassággal kapcsolatban?

"Ha hosszú, boldog párkapcsolatban szeretnénk élni, akkor minden nap éreztetnünk kell a másikkal, hogy szeretjük."

– Sokan azt hiszik, hogy a házasság megy magától. Pedig ez nem így van. Ha hosszú, boldog párkapcsolatban szeretnénk élni, akkor azért minden nap tenni kell, minden nap éreztetnünk kell a másikkal, hogy szeretjük. A harmonikus, sikeres házasság sok idő és munka eredménye.

Azt mondják, hogy az esküvővel nem befejeződik valami, hanem épphogy elkezdődik... Hogyan lehet boldog a házasság is, nem csak a kezdeti szenvedélyes, szerelmes időszak?

– A nagy ő megtalálása csak a kezdet, hiszen meg is kell tartani. A több évtizedes boldog házasság nem hiú ábránd, hanem tudatos döntés eredménye. Ha eldöntöm, hogy a társammal akarom leélni az életem, akkor a problémák elől nem menekülni fogok, hanem megoldom azokat. A tévhitekkel ellentétben a boldog házasságokban is vannak ugyanis viták, veszekedések. Fontos a szeretet kimutatása, az együtt töltött minőségi idő, az őszinte, nyílt kommunikáció, a konfliktuskezelés, a kielégítő szexuális élet. Arra is figyelni kell, hogy a házasság ne váljon rabsággá: nem tilos a külön program vagy az egyedül töltött idő sem.

(fotó: pexels)