Nem is köntörfalaznék, megmenthető egy, az évek során kicsit megkopott házasság? És ha igen, hogyan?

– Természetesen igen. Ez nem egy bonyolult dolog, egyszerűen beszélgetni kell. Mindenféléről, nemcsak a hétköznapi dolgokról, hogy ki mit csinált aznap, milyen az idő, vagy hogy ki fizeti be a számlát, hanem őszintén érdeklődve egymásról és a kapcsolatról is. Érdemes magunknak is többször feltenni a kérdést: mi az, ami miatt szerethető a családunk?

Gyakran a hétköznapokban, a rengeteg teendő mellett nehezen jut idő és energia ezekre a mélyreható beszélgetésekre.

– Igen, különösen, ha gyerekek is vannak a családban. Valóban nem egyszerű ezt megoldani, és nem is arról van szó, hogy minden nap mélyelemzést kellene végeznünk a kapcsolatunkat illetően, de érdemes a beszélgetésekre megteremteni az alkalmakat. Este, mikor már a gyerekek elaludtak, vagy kora reggel, amikor még alszanak. Természetesen szükség van arra, hogy kettesben elmehessen randizni egy pár, de a gyerekek mellett is képessé kell válnunk arra, hogy minőségi időt töltsünk egymással.

Nyilvánvalóan most ez hatványozottan nehéz, hiszen a vírus miatt van, aki nem is tudja/meri a nagyszülőkre bízni a gyermekét. A programok is nagyon korlátozottak, és sajnos a sok otthon töltött idő is belejátszhat a kapcsolat elszürkülésébe.

– Ez így van. Azt szoktam mondani, hogy most családi szocializáció van. Ez a helyzet előhozza azokat a kérdéseket, ami a szülők összeilléséről vagy nem illéséről szól. Nincs több szőnyeg alá seprés, ami kényelmetlen tud lenni, de ha a pár szereti egymást, akkor a nehézségeken is túl tudnak lendülni együtt. Itt az idő, rá kell találnunk az értékekre a kapcsolatban.

Mi van akkor, ha a pár beszélget, mégis azt érzik, hogy távolodnak egymástól?

"Ez egy döntéshelyzet: eltávolodunk vagy közeledünk egymáshoz? Rajtunk múlik, minden nap dönthetünk másképp."

– Erről is beszélni kell. Miért érzik így? A kételyeinket is szavakba kell tudni önteni, és fel kell tenni a kérdést, hogy mi hozhatna közelebb? Mire vágyunk? Azt is tudni kell, hogy ez egy döntéshelyzet: eltávolodunk vagy közeledünk egymáshoz? Rajtunk múlik, minden nap dönthetünk másképp. A másik nagyon fontos dolog, hogy tudjunk rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz. Egy csapatként tekintsünk magunkra. Ha mondjuk egy pandémiás időszak más munkamegosztást kíván a családban, akkor azt mindketten fogadjuk el, és kölcsönösen segítsük egymást.

Van, amikor az évek múlásával a szenvedély, a testiség veszik ki a kapcsolatból. Ezen hogyan lehet változtatni?

– Ilyenkor az érintéseket, az ölelést kell először visszacsempészni a mindennapokba. A testiség nem az ágyban kezdődik. Része a beszélgetés, az érintés, a simogatás, az odafigyelés is. Ha a szeretet megvan, akkor a szexualitás is felpezsdíthető, visszahozható a kapcsolatba. Azonban ez is egy döntés, mindkét fél kell hozzá. A szeretet nem birtoklás, szükség van a térre és időnként az eltávolodásra is, hogy utána visszataláljunk egymáshoz.

Olyan is van, amikor egy pár hivatalosan is elválik, majd mégis visszarendeződnek, és boldogabbak lesznek, mint valaha. Ez is ezzel magyarázható?

– Persze, olyan párt is ismerek, akik kétszer váltak el, és most együtt vannak boldogságban. Sőt, élnek házaspárok külön lakásban is, ami sokaknak meglepő lehet, nekik mégis jól működik. Én azt gondolom, hogy semmi sem baj vagy rossz, amíg abban mindkét fél jól érzi magát. Az viszont fontos, hogy ne hazudjunk magunknak a másik kedvéért. Érdemes azt is tudatosítani, hogy a 21. században egy nehezített pályán vagyunk, rengeteg impulzus ér minket, rendezetlenek az információszerzési lehetőségek, és nagyon könnyen elveszhetünk ebben. Könnyű letérni az útról, az ingerekre figyelni egymás helyett, pedig az egyszerűségben rejlik a titok. Ne feledjük, minden pillanat esély a változtatásra.

(fotó: Shutterstock)