A korábbi évekhez hasonlóan a zsűri 2023-ben is havonta egy-egy pályaművet jelölt a Média a Családért, valamint a Külhoni Média a Családért díjra. Az online vagy nyomtatott cikkek, illetve rádiós és televíziós megjelenések közül tizenhetedik alkalommal választották ki a díj győzteseit.

Az eseményen közönségdíjat is átadtak, amit Balogh Fruzsina Utak egymáshoz - Megtanulhatatlan házasság című, a Szív magazinban megjelent írásáért kapott.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a díjátadón Pilinszky Jánost idézte: "ahol boldogság van jelen, kísérőül, valamilyen formában, mindig ott van a dolgok utánozhatatlan egyszerűsége".

Majd úgy folytatta: minden egyes jelölést kapott cikk, rádióműsor vagy tévéadás azt üzente, hogy "a család végső soron minden nehézségével, összetettségével, kockázatával együtt mégiscsak elsősorban a legfőbb boldogság forrása".

Ezt a boldogságot elérni nagyon egyszerű, "egymásra valóban odafigyelni, egymást valóban szeretni, ennyi csak a titka" - tette hozzá. Ezeket az egyszerű, hétköznapi dolgokat néha nem találjuk elég izgalmasnak ahhoz, hogy beszéljünk róla - fogalmazott, majd Kopp Máriát idézte: "ha nem beszélünk elég sokat és jól érthetően a családról mint értékről, valamint ha hagyjuk, hogy hangosabban szóljon az a kórus, ami a család kockázatairól beszél, akkor könnyen lehet, hogy elveszítjük azt, ami a miénk".

Lévai Anikó emlékeztetett arra, hogy e gondolat mentén született meg a Média a Családért díj azon újságírók és szerkesztők számára, akik a családot a maga valójában mutatják be.

Méltatva az újságírók munkáját, hozzátette, minden jelölt alkotásból az derült ki, hogy "a család egyfajta immunrendszer". Még a biológiai működésünk is kiegyensúlyozottabb családban, ami különleges élethelyzetek bármilyen kombinációjában megtart, fényt ad, utat mutat. Erről szólnak a díjazott alkotások - mutatott rá Lévai Anikó.

A Média a Családért Alapítvány 2016 óta a határon túli magyar nyelvű sajtó legjobb, családdal kapcsolatos tartalmait is jutalmazza. Idén a szakmai zsűri és a közönség értékelése egybeesett, ugyanis mindkét elismerést Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa nyerte el a háború miatt szétszakított kárpátaljai magyar családok sorsát bemutató, Apa, nagyon hiányzol! Mikor jössz végre haza? című riportjával.

A Média a Családért díj főtámogatója a Magyar Telekom, a Külhoni Média a Családért díj a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával valósult meg. A közönségdíjakat az MBH Bank támogatja.

A csalad.hu újságíróját, Szűcs Anikót a hónap jelöltjévé választották, cikkét itt olvashatják.