1-es vagy 2-es típusú diabétesz?

Míg régebben a gyerekek esetében csak az 1-es típus volt megfigyelhető, ma már nem ritka náluk a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése sem. Sőt, egyre gyakoribb.  

Bakk Brigitta dietetikus

– Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, melynél a szervezet a hasnyálmirigyben található inzulintermelő béta sejteket pusztítja, ami már egészen pici gyerekeknél, akár 1-2 éves korban is jelentkezhet, de az is előfordul, hogy csak később, a 10-es évek elején üti fel a fejét. A kialakulásában nagyobb szerepe van az öröklődési faktornak. A 2-es típusú cukorbetegség, melyre leginkább az idősek betegségeként asszociálunk, manapság sajnos a gyerekek körében is egyre gyakoribb” – fogalmaz Bakk Brigitta dietetikus, aki cukorbeteg gyermekek táboroztatásával is foglalkozik.  

– A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a stressz, a rendszertelen alvás és étkezés, valamint a magas cukorbevitel mind hozzájárulnak ahhoz, hogy már fiatal korban a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisával kelljen szembenéznie a szülőknek, és persze, a gyermeknek. Míg az 1-es típusú diabétesznél minden esetben szükség van inzulinpótlásra, addig a 2-es típus esetében, ha időben elcsípik, étrendváltoztatással és rendszeres mozgással el lehet érni javulást. Azonban, ha ez sikertelen vagy elmarad, akkor szükséges lehet az inzulin adása és/vagy gyógyszer szedése is. A diagnózist minden esetben az orvos állítja fel, a személyre szabott étrend kialakításához azonban érdemes dietetikus segítségét kérni. Nagyon fontos a lassú és gyors felszívódású szénhidrátok megfelelő mennyisége és minősége is, mellyel kapcsolatban teljes körű felvilágosítást kapunk a szakembertől.  

Gyanúra okot adó tünetek

– Az 1-es típusú cukorbetegségre leggyakrabban úgy derül fény, hogy a gyermeknek hirtelen nagyon felmegy a vércukra, emiatt rosszul lesz, és beviszik a kórházba, ahol a tesztek kimutatják a betegséget. Olyan is előfordul, hogy mással kapcsolatban végzett vérvizsgálat mutat kiugró vércukor/inzulin értékeket, és így születik meg végül a diagnózis a család nagy meglepetésére. A legtipikusabb tünetek ennél a típusnál a fokozott szomjúságérzet – mivel a szervezet próbálja kiüríteni a cukrot –, az emiatti gyakori vizelési inger, az állandó fáradtságérzet, tompultság, szájszárazság. Az inzulin hiánya járhat fokozott étvággyal, ezzel együtt hirtelen – egy-két hét alatt bekövetkező – testsúlyvesztés vagy csecsemők esetében a gyarapodásban való visszamaradás is feltűnhet. Emellett olyan panaszok is jelentkezhetnek, mint a látásproblémák, a szapora légzés, a hányinger, a hányás, a kiszáradás vagy a tudatzavar. Ezek a diabéteszes ketoacidózis tünetei, amelyek 6-7 órán belül, lassan alakulnak ki és nagyon komolyan kell venni, ugyanis a rosszullét akár a kómáig fajulhat. Ahogy említettem, gyakran ezzel kerülnek kórházba a még diagnosztizálatlan kis betegek, hiszen hiányzik a szervezetükből az inzulin, ami a kiugró cukorértékeket visszahúzná a normál tartományba.

– A 2-es típusú cukorbetegség esetében hosszabb ideje fennállók és látványosabbak, mégis könnyebben elbagatellizálhatóak a tünetek. Ilyen a túlsúly, a súlygyarapodás, az állandó éhségérzet, a falási rohamok, az édességek utáni vágy, a gyengeség és a fokozott fáradtságérzet. Mindemellett jelentkezhet homályos látás, fókuszálási problémák, lassú sebgyógyulás, a bőr besötétedése a hónaljnál, nyaknál, valamint a végtagok gyakori zsibbadása. A 2-es típusú cukorbetegséget sok esetben megelőzi az inzulinrezisztencia, ami tulajdonképpen a megemelkedett inzulinszintre hívja fel a figyelmet. Ilyenkor a vércukor értékek még általában jók, ám érdemes már itt elcsípni a betegséget, hiszen ekkor még jó eséllyel megelőzhető a később különféle szövődményekkel – szív- és érrendszeri betegségek, vesekárosodás, szürkehályog, látásromlás, vakság, lábkárosodás stb. – járó cukorbetegség.  

Bármely tünetek együttes jelentkezését tapasztaljuk a gyermekünknél, fontos, hogy mihamarabb jelezzük azt a házi gyermekorvosnak, hiszen a késlekedésnek – különösen az 1-es típusú diabétesz esetén – komoly és súlyos következményei lehetnek.    

Hipoglikémia = alacsony vércukorszint

Cukorbetegség esetén a kórosan alacsony vércukorszint akár az eszméletvesztésig is fajulhat. Ezért ennek az előjeleit mindenképpen érdemes ismerni a szülőknek!

– Ha a vércukorszint 3,9 mmol/l alá esik, az rendkívül alacsony – ezt a jelenséget nevezzük hipoglikémiának, azaz cukorbeteg berkekben „hipózásnak”. Ilyenkor a vérben keringő cukrot nagyobb ütemben veszik fel a szövetek, mint ahogy azt a szervezet képes lenne a keringésbe juttatni. Ennek olyan jelei lehetnek, mint a remegés, izzadás, sápadtság, farkasétvágy, szájszárazság, szédülés, fejfájás, koncentráció képtelenség, akadozó beszéd, szívdobogás. Ha ilyenkor nem jut cukorhoz a gyermekünk, a tünetek súlyosbodása mellett zavartság, ájulás és kóma is bekövetkezhet. 1-es típusú cukorbetegeknél ez akkor fordul elő általában, ha túladagolták az inzulint és utána nem fogyasztottak el megfelelő mennyiségű ételt, vagy ettek ugyan, de az intenzív testmozgás ezt túlkompenzálta. Az alkohol is kiválthat vércukoresést. Hipoglikémia esetén minél hamarabb valamilyen gyors felszívódású cukrot tartalmazó ételt vagy italt kell magukhoz venniük. Erre a legjobb a szőlőcukor, szénsavas cukros üdítő vagy gyümölcslé. De ha csak pár szem gyümölcs, keksz vagy péksüti van kéznél, az is megteszi. A 2-es típusú cukorbetegeknél ez a jelenség ritkább, jellemzően inkább vércukorszint-csökkentő gyógyszerszedés mellett jelentkezhet.  

– A vércukor hirtelen leesése egészséges gyerekeknél is bekövetkezhet. Például, ha reggeli nélkül mennek el otthonról, majd komolyabb fizikai igénybevételnek vannak kitéve. Az alakjukra kórosan ügyelő kamasz lányoknál különösen fontos, hogy erre figyeljünk oda. A kiegyensúlyozott, rendszeres étkezés minden korosztály esetében elengedhetetlen. Ha pedig cukorbeteg gyermekről van szó, alapvető a diéta és a kiegyensúlyozott napirend tartása.  

Előzzük meg!

– Az 1-es típus sajnos nem, de a 2-es típusú diabétesz egészséges életmóddal megelőzhető. Ebben szerepet kap az egészséges táplálkozás, amit hazánkban az OKOSTÁNYÉR 6-17 éveseknek kitűnően szemléltet, a mértékletes cukorfogyasztás és a rendszeres, hetente több alkalommal végzett mozgás. Rendkívül fontos az elegendő alvás, a pihenésre szánt idő és a stressz ellensúlyozása is. Mindezekben pedig nekünk, szülőknek kell élen járnunk, hiszen a példamutatás sokkal „ragadósabb”, mint az, hogy miről papolunk nap mint nap. Ha még gyermekvállalás előtt állunk, gondoljunk arra is, hogy már a várandósság alatti életmódunk is befolyásolja, hogy milyen lesz a gyermekünk egészsége. Alakítsunk ki olyan egészséges apró, mindennapi szokásokat, amiket majd a csemeténk is elleshet tőlünk.

Ha már kialakult, bízzunk a gyermekünkben

– Ha egy orvosi diagnózissal találjuk szembe magunkat, ne aggódjunk! A kisgyermekek sokkal könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz, mint mi, felnőttek. A cukorbeteg gyermekek táboroztatásakor is azt tapasztalom, hogy nagyon fogékonyak, jól lehet őket tanítani, motiválni, hiszen megvan bennük az őszinte kíváncsiság. A legfontosabb cél, hogy ők képesek legyenek készségszinten elsajátítani mindent, a diétától a szénhidrát számoláson át az inzulinpumpa működéséig. Meglehet, a tábor elején még döcögősebben mennek ezek a dolgok, de a végére olyan flottul belejönnek, hogy öröm nézni. Ha szülőként túlféltjük, túlóvjuk a gyermekünket és mindent megcsinálunk helyette, akkor ezeket sokkal később és sokkal nehezebben fogja tudni saját maga megtanulni. Pedig egy cukorbeteg gyermek, legyen 1-es vagy 2-es típusú, ugyanolyan teljes életet élhet, mint bármelyik társa, csak közben profi szintre emeli az öngondoskodás képességét. Ha hagyjuk neki.

A részletekért kattintson IDE!