Mint írták, Magyarországon több ezer gyermek él 1-es típusú cukorbetegséggel, amely egy állandó kontrollt igénylő anyagcserezavar. A kormány kiemelten figyel rájuk, hiszen fontos, hogy az érintett gyermekek biztonságban élhessenek, ők és családjuk minden információt megkapjon a diabéteszről, valamint az életminőségük javulását elősegítő teendőkről. Ezt szolgálja az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó kétszázmillió forintos keretösszegű pályázat is, amelyre civil szervezetek jelentkezhetnek június végéig - közölték.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága által kiírt pályázat célja az, hogy az 1-es típusú diabétesz jellemzői, a kezelés lehetséges módja a lakosság széles körében ismertté váljon, így az érintetteket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és lehetőségeik tovább bővüljenek - tájékoztatott a tárca.

Felidézték, hogy az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási feladatok támogatását célzó pályázatot már negyedik alkalommal hirdette meg a családokért felelős államtitkárság. Ennek eredményeképpen számos kiadvány, tájékoztató anyag, tartalom jelent meg, amelyek segítségével az érintett családok, valamint már a legkisebb kortól a gyermekek is pontos, hiteles és számukra is érthető információkhoz juthatnak az 1-es típusú cukorbetegségről, például a megfelelő étrendről, a vércukorszint mérésének módszereiről, az inzulinpótlást segítő eszközök használatáról.

Idén is olyan civil szervezetek nyújthatnak be pályázatot, amelyek alapító okiratukban, alapszabályukban 1-es típusú diabétesszel kapcsolatos tájékoztatási alapfeladatokat és célokat rögzítettek. A pályázati kiírás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján a www.emet.gov.hu linkre kattintva érhető el. Egy pályázó legfeljebb harmincmillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet. A tavalyi pályázaton húsz szervezet nyert el támogatást - olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében.