Ez havonta átlagosan plusz 52 ezer forintot jelent a 30 év alatti, gyermeket nevelő édesanyáknak - számolt be a hirado.hu.

A 30 év alatti édesanyák SZJA mentessége január elsejétől igényelhető. Már az év első hónapjában több mint 3000-en éltek a lehetőséggel. Erről a Pénzügyminisztérium államtitkára számolt be a Magyar Nemzetnek. Tállai András elmondta: az adómentesség átlagosan havi 52 ezer forint plusz pénzt jelent az édesanyáknak.

A kedvezményt azok a 25 év felletti és 30 év alatti édesanyák kérhetik, akiknek a gyermeke 2023. január 1. után születik. Az SZJA mentesség pedig már a várandósság 91. napjától jár.

Az adókedvezmény maximális összege idén havonta 75 ezer forint, vagyis ennyivel növekedhet a fiatal édesanyák fizetése. Ehhez jön még a gyermekek után járó családi kedvezmény, és további többletet jelenthet az első házasok adókedvezménye is. Mindezekkel együtt akár havi 100 ezer forint pluszpénzt kaphatnak a családok.

Az adómentesség abban az időszakban is jár, amikor az édesanyák otthon vannak a gyermekeikkel és csecsemőgondozási, vagy gyermekgondozási díjra jogosultak. Ráadásul a csecsemőgondozási díj kedvezmenyei miatt a jövedelmük ebben az időszakban még tovább nő.

„Aki ebben részesült, a korábbi béréhez képest már nem vonták le az egyéni járulékokat, tb. járulékokat, most már nem csak ezt, hanem a személyi jövedelemadót se fogják levonni az ő béréből, illetve ezekből a kifizetésekből, ennek következtében gyakorlatilag az ő nettó fizetése, illetve a nettó bevétele másfélszerese lesz, mint amennyit korábban keresett” – idézi a hirado.hu Hegedüs Sándor adószakértőt.

Családtámogatási kérdésekben további információkat olvashat a Családtámogatási Kalkulátorban.