Bevezetése óta már több mint félmillióan regisztráltak a Gondosóra programra szerte az országban.  

Hogyan működik a Gondosóra?

A 65 év feletti jelentkezők egy korszerű jelzőkészüléket kapnak, amelyet érdemes a csuklójukon vagy a nyakukba akasztva hordani. A szerkezeten egy gombot megnyomva kapcsolatba léphetnek a szolgáltatáshoz tartozó, éjjel-nappal elérhető diszpécserközponttal, ahol szakképzett munkatársak segítenek a felmerülő problémákban. A jelzés leadását követő 20 másodpercen belül a diszpécser bejelentkezik a készüléken, ami beépített mikrofonnal és hangszóróval ellátva egy kihangosított telefon mintájára működik. A kommunikáció csak a diszpécserközponttal lehetséges, ahol közvetlen és gyors támogatást, illetve megoldást nyújtanak a problémára. Amennyiben a diszpécserek úgy ítélik meg, hogy a helyzet megoldása kontaktszemély – családtag, szomszéd, ismerős – beavatkozását is igényli, úgy a korábbiakban már megadott elérhetőségeken a diszpécser felveszi vele is a kapcsolatot.  

A jelzőeszköz karon hordva vagy nyakba akasztva mindig elérhető, így a felhasználója minden körülmény között képes segítséget kérni. Mivel cseppálló, ezért zuhanyzás közben is hordható. Emellett GPS- és elesésérzékelővel is rendelkezik, utóbbi funkciója lehetővé teszi az automatikus jelzésleadást egy bizonyos mértékű ütést érzékelve.

Számos esetben mentett életet

– Átlagosan napi 1500-2000 jelzés érkezik a Gondosóra jelzőkészüléken keresztül a 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálatra. Az esetek rendkívül színes és széles skálán mozognak: a súlyos esetektől, mint például eszméletvesztés, baleset, rosszullét, egészen a hétköznapi segítségnyújtási kérésekig – mondták el a központban a csalad.hu érdeklődésére.

Azonnali segítséget kapott például az a sofőr, aki a csuklóján viselte a jelzőkészüléket és autóbalesetet szenvedett. A gépjármű felborult és az ütést érzékelve a készülék már pörgés közben leadta a jelzést a központnak. Ennek köszönhetően, mire megállt a gépjármű, a diszpécser már hívta is a felhasználót és azonnal értesítette a mentőszolgálatot.

Előfordult olyan is, amikor a felhasználó horgászás közben a Sebes-Körös folyóba esett, és a csuklóján hordott jelzőeszköz megnyomásával tudott segítséget kérni. A készülék GPS-jelzője pedig abban nyújtott életmentő segítséget, hogy a kiérkező mentőszolgálat a helymeghatározó által egyből megtalálta a felhasználót.  

A Gondosóra program óriási előrelépés az idősgondozás területén: nemcsak azoknak nyújt támogatást, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség egy gombnyomással elérhető.

Erről számolt be Papp Marika is, aki az elsők között igényelte meg a Gondosórát.

– A szomszédoktól hallottam, hogy több idős ismerősüknek is a segítségére siettek, mikor megnyomták az órán lévő gombot. Nekem szerencsére még nem volt szükségem rá, de mivel egyedül élek, nagy megnyugvással tölt el, hogy tudom, bármikor számíthatok a diszpécserek támogatására. A használata sem bonyolult, csupán arra kell figyelni, hogy az ember a közelében tartsa és ne felejtse el feltölteni. De erre is figyelmeztet a készülék, sőt, volt már olyan is, hogy felhívtak, hogy jelezzék, lemerült a Gondosórám. Nagyon hasznosnak tartom ezt az eszközt, és azóta több idős barátnőmnek, ismerősömnek is ajánlottam – mondja.

Hogyan csatlakozhat a Gondosóra programhoz?

A szolgáltatás és a jelzőeszköz teljesen ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A programra a regisztráció feltétele:

  • a 65. életév betöltése,
  • a magyar állampolgárság és
  • bejelentett magyarországi lakcím.

A regisztrációt egyaránt elvégezheti a jogosult személy és a jogosult személy megbízásából bárki.

A regisztráció menete

A Gondosóra programra regisztrálni többféleképpen lehetséges, mindössze a személyazonosító- és lakcímigazolványban szereplő adatokra van szükség: 

  • online a gondosora.hu weboldalon
  • telefonon, illetve visszahívást kérve a Regisztrációs Ügyfélszolgálat elérhetőségén,
  • valamint papír alapon a honlapon letölthető formanyomtatvány elküldésével az 1138 Budapest, Esztergomi út 31-39.VII.em. postacímre, a borítékon feltüntetve: Gondosóra regisztráció.
  • Telefonos vagy papír alapú regisztráció során nem szükséges a felhasználói részről e-mail cím megléte.

A Gondosóra regisztrációjával kapcsolatos kérdés esetén az info@gondosora.hu e-mail címen vagy a 06/1 445-0080-as telefonszámon lehet tájékozódni.