A Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője és Kloppné Molnár Andrea, a Családbarát Magyarország Központ Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője a Karc FM Spájz műsorában vendégeskedett.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes a műsorban kifejtette: aki egy stabil, szeretetteli környezetből jön, az könnyebben mondja egy pofon után, hogy itt a határ. Ám ha valakinek nem volt ilyen lelki háttere, és például azt hallotta a gyerekkorában, hogy őt nem lehet szeretni, örüljön, ha valaki egyáltalán elviseli, akkor annak sokkal nehezebb lesz meghúznia a határokat.  

– Tavaly novemberben volt egy felvilágosító kampányunk, amikor tételmondatokkal próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen nehéz a határt felismerni. Ha olyan mondatokat hallunk, mint hogy „Nem érted a viccet.” „Túl élénk a képzeleted.” „Úgysem fognak hinni neked.” „Nálam jobbat úgysem találsz.” „Magadnak köszönheted.”, akkor felismerhetjük, hogy ez egy bántalmazó kapcsolat – részletezte az ügyvezető.

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes hangsúlyozta: bántalmazásnak és erőszaknak minősül minden, ami testi vagy lelki sérülést okoz. Már az ezzel való fenyegetés is erőszaknak tekinthető.  

– A bántalmazásnak nagyon sok formája van. A fizikai és szexuális bántalmazáson túl létezik például a gazdasági bántalmazás, amikor az áldozat önálló keresettel nem rendelkezik, vagy a fizetését minden hónapban oda kell adnia a bántalmazójának. Nagyon nehéz felismerni az érzelmi, verbális bántalmazást is – magyarázta Kloppné Molnár Andrea, a Családbarát Magyarország Központ Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat vezetője.

Elhangzott az is, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatnál személyközpontú kommunikációt alkalmaznak. Azt szeretnék, ha az áldozatok kompetenciája nőne, tehát nem szeretnének rájuk erőltetni semmit, nem akarják megmondani nekik, hogy mit csináljanak.

– Az OKIT-os kollégák nagyos ügyesen érik el azt a beszélgetés során, hogy az áldozat maga járja körbe a saját helyzetét, és értékelje, hogy miben él. Mert ha nem maga az áldozat mondja ki azt, hogy itt a határ, akkor sikertelen lehet a kitörési kísérlet, mivel menet közben elbizonytalanodhat – fűzte hozzá dr. Szuromi-Kovács Ágnes.

A gyermekeket érő bántalmazással kapcsolatban az OKIT vezetője hangsúlyozta: ha valakinek tudomása van arról, hogy egy gyermeket bántalmaznak, akkor jelezze az illetékes Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak, akár anonim módon is.