A húsvét egyike a legfontosabb keresztény ünnepeknek. Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékeznek a hívők, nagypéntek a böjtölésről szól, a nagyszombat pedig a feltámadás ünnepe. Ilyenkor feltámadási lakomát ülhetünk, és elkészíthetjük az ünnepi tálakat: sonkát, csülköt, tojást, retket és sokszínű salátákat teszünk az ünnepi asztalra, sós vagy édes kaláccsal és tormával kínáljuk az ételt. Szokás ilyenkor a kosarakban a templomba elvitt ételeket megszenteltetni. Húsvéthétfő pedig hagyományosan a locsolkodás, rokonlátogatás és családi találkozások ideje.

Bár a húsvéti ünnepkör Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról emlékezik meg, számos ősi, termékenységgel, újjászületéssel kapcsolatos hagyomány is kötődik ehhez az időszakhoz. Az illatos vízzel való locsolkodás például a termékenység szimbóluma.    

Az ünneplés mellett használjuk ki a hosszú hétvégét arra, hogy a családdal közös élményeket gyűjtsünk, és ápoljuk a húsvéti hagyományokat!  

Madármegfigyelés Ópusztaszeren

A tavasz köszöntéseként húsvétvasárnap madármegfigyelési napot rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Április 9-én a látogatók madárodúkat készíthetnek, és megismerhetik a környezetükben használható madárbarát eszközöket.  

Húsvéthétfőn a skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve az érdeklődők megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként lehet a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A látogatókat interaktív viselet- és néptáncbemutató, a gyerekeket játszóház és tojáskereső játék várja. A kicsik a kézműves játszósarokban a kézügyességüket is kipróbálhatják.  

A kalácsszentelés után a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

Bővebb információ: https://opusztaszer.hu/2023/03/31/husveti-programok-az-emlekparkban/  

Tojásfestő bemutatók a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket a Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 10-ig.

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal - tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel – ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától, a gyerekeket pedig minden nap népi játszóház várja az udvarban.

Húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig – ahogy majd hétfőn is – istentiszteletet tartanak a község református templomában. Húsvéthétfőn az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél tizenegytől.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/mivestojasmuzeum/  

Tojásírás a Szentendrei Skanzenben

A Szentendrei Skanzenben húsvétvasárnap és -hétfőn a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások is megjelennek a Skanzen portáin.

A kézműves foglalkozásokon írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is. Készíthetnek tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is, valamint lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás és pecsétgyűjtő játék is. Emellett kézműves vásár és gólyalábasok előadása színesíti a programokat, mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvia és zenekara.

A látogatók szakrális programokon is részt vehetnek: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és -hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe.  

Bővebb információ: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/husvetvasarnap 

 

Húsvéti Kenyérlelke családi nap a Fény utcai piacon

A Kenyérlelke családi napra várják a látogatókat vasárnap délelőtt Budapesten, a Fény utcai piacon, ahol a húsvét alkalmával pékségek mutatkoznak be. Az ingyenesen látogatható, vasárnap 10 órakor kezdődő Kenyérlelke Fesztiválon kistermelők is részt vesznek, kalács-workshopokat tartanak és a látogatók sonkák között is válogathatnak. Az eseményen utcazenészek lépnek fel, és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. A húsvéti kalácsversenyre bárki benevezhet saját kalácsával. A szervezők célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit és magyar hagyományát.

Bővebb információ: www.kenyerlelke.hu

Fotókiállítás a Duna-korzón

A Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból álló kiállítás húsvéthétfőig látható Budapesten, a Duna-korzón.

A kiállításon a pályázat négy évének legjobb kétszáz alkotását nézhetik meg az érdeklődők a Duna-korzó Vigadó és Március 15. tér közötti részén. A kiállítás különlegessége, hogy a fényképeket este is meg lehet tekinteni, mivel a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták.

Bővebb információ: https://fotopalyazat.magyarorszag.hu/dunakorzo_2023