„Fantasztikus az önök tevékenysége, nem lehetünk elég hálásak. Köszönjük, hogy vagytok, hogy értünk dolgoztok!” – mondta Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke a Kopp–Skrabski-díjak átadóünnepségén.

A Mozgalom 2017 óta minden évben kiosztja a Kopp Mária – Skrabski Árpád kutató házaspárról elnevezett díjat, amellyel azokat a személyeket, házaspárokat és kutatókat díjazzák, akik a családokért, kisebb és nagyobb közösségekért dolgoznak az élet legkülönbözőbb területein.

A Kopp–Skrabski-díj fődíjasa 2023-ban egyéni kategóriában Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója. A közönségdíjas pedig Halász Éva kárpátaljai pedagógus, aki tehetségfejlesztő, hagyományőrző tevékenységet folytat oktatási feladatai mellett a beregszászi járási Haranglábon.

Házaspár kategóriában fődíjas Ébner Magdolna vegyészmérnök és Ébner Gyula villamosmérnök, akik eredeti szakmájukat otthagyva megalapították a a gyöngyösi Autista Segítő Központot, a karácsondi Autista Majorságot és a Gyöngyöspatai ökogazdaságot. Közönségdíjasok Palojtay Márta, a munkácsi püspökség munkatársa és Popovics Béla tanár, honismereti vezető. 

A tudományos Kopp–Skrabski-díj fődíjasa a 35 év alatti kategóriában Juhász Anita, a Semmelweis Egyetem klinikai szakpszichológusa, akinek tevékenysége a mentális egészség védelmének területén kiemelkedő. Tréningjének célja a szülő és gyermeke közötti kapocs erősítése. Közönségdíjas Jagodics Balázs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa, aki az iskolai kiégés szindrómát, a tanulást támogató pszichológiai erőforrásokat és az iskolai kudarcok tényezőit kutatja.

A tudományos Kopp–Skrabski-díj fődíjasa a 35 év feletti kategóriában Drjenovszky Zsófia Anna, a Károli Gáspár Református Egyetem Szociológia Tanszékének docense. Ő családszociológiával foglalkozik, disszertációjának témája a nők távolmaradása a munkaerőpiactól a gyermekvállalást követően. Közönségdíjas Medgyesy-Schmikli Norbert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense, művelődéstörténész. Az oktató a magyar iskolatörténet, a hazai barokk iskoladrámák kiemelkedő kutatója. Az általa alapított színtársulattal élővé és közösségi élménnyé teszi ezt a hagyományt.