Az endometriózis Magyarországon 200 ezer nőt érint. míg minden negyedik-ötödik pár meddőséggel küzd, ami összefüggésben lehet a betegséggel. Az ambulanciák létrehozására 3 milliárd forintot fordít a kormány - derült ki az M1 Híradó műsorából.

- Olyan meddőségi ambulancia-rendszert hozunk létre, amelyek minden egyes vármegyére kiterjednek, és a meddőségi központok munkáját előszűréssel segítik. Mert sok esetben nem kell eljutni egy meddőségi központba, hanem már a meddőségi ambulanciákon megszülethetnek azok a diagnózisok, amik a gyógyuláshoz vezethetnek - fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára.

- Az a feladatunk, hogy teljesen függetlenül attól, hogy valaki egy vidéki kistelepülésen vagy a fővárosban él, ugyanakkora eséllyel juthasson megfelelő ellátáshoz - mondta Beneda Attila a témában szervezett vasárnapi konferencián. 

Fontosnak nevezte, hogy a társadalom minden tagja, nők és férfiak egyaránt tisztában legyenek ennek a betegségnek a tüneteivel, ami segítheti a korai felismerést és a megfelelő időben történő kezelést.