Valóban már születéskor eldől, hogy bagoly vagy pacsirta típus egy gyerek?

– Abból kell kiindulni, hogy az ember valójában a mai napig az ősemberkori mintázatokat hordozza. A természetes szelekció következtében nem a vadászó és nagy százalékban hamar életüket vesztő őseink, hanem a barlangban, egymás társaságában élő, rajzolgató, énekelgető és sokat alvó ősemberek leszármazottai vagyunk. Ebből kifolyólag az alvásigényünk is meglehetősen nagy, ami rengeteg szempontból igen fontos. Alvás közben regenerálódik ugyanis az egész szervezet, megpihen az agy, a légzés, az idegrendszer, de a tanulás, a növekedés és a hormonális folyamatok szempontjából is ez nélkülözhetetlen szükséglet. A sötét barlangban az újszülöttek, kisgyermekek, szülők és nagyszülők együtt aludtak, ezért ösztönösen megvan a kicsikben az igény az éjszakai összebújásra. De legalábbis arra, hogy a szülők alvás közben is a közelükben legyenek, és most jön a lényeg: biztonságban érezzék magukat. Manapság sok családban az a szokás, hogy már a kisbabát is másik szobában, bébiőrrel altatják, ami nem helyettesíti a szoros együttlétet és valójában nem a gyermeknek, hanem a szülőnek jelent biztonságot. Igen, vannak születésüktől fogva későn fekvő, későn kelő gyerekek, de ennek mértéke a szülő hozzáállásán is múlik. Lehetséges, hogy a gyermek napközben nem kapja meg a kellő “békét”, szeretetet, ölelést és ezért húzza-halasztja az éjszakai elalvást. Az is lehet, hogy fél, hiszen az alvás egy rendkívül kiszolgáltatott állapot, és ez fokozottan igaz a gyerekekre.

Vannak esetleg olyan módszerek, amikkel megkönnyíthetjük az esti elalvást?

– Az esti rituáléknak nagyon fontos szerepe van ebben. A vacsora, fürdés, esti mese meghatározott sorrendje és mikéntje a korábban említett biztonságérzetet erősíti a gyermekben. Sokat segíthet az ellazulásban a vöröses fény a szobában, erre egy sólámpa vagy akár egy piros kendő a lámpabúrán is tökéletes megoldás. Énekelhetünk, gyakorolhatunk jógalégzést, megmasszírozhatjuk a csemeténket vagy például nagyobbacskákra ráadhatunk egy napszemüveget is, ami szintén a fények tompításával támogatja a melatonin termelődését. Nagyobb gyerekekkel lehet beszélgetni is az alvás fontosságáról és pozitív mondatokkal erősíteni benne a tudatot, hogy ez miért jó neki. Például “Akkor nősz nagyra, ha sokat alszol.” Fontos megemlíteni azt is, hogy a tévézéssel, tabletezéssel, telefon vagy bármilyen képernyő nézésével lefekvés előtt legalább egy órával hagyjunk fel. Ezt nekünk, szülőknek is érdemes lenne megfogadnunk.

A gyerek tudatos „lefárasztása” is működhet?

– Délután, ha elmegyünk még egy nagyot sétálni, játszóterezni, az igen, mindenképpen jó. De később, az este folyamán a nagy intenzitású mozgás már inkább hátráltatja az elalvást. Sokan este meleg kakaót adnak a gyermeküknek inni, pedig a kakaó az egyik legerősebb élénkítő szer kisgyermekkorban. Ahogy a késő esti, óvoda és a napközi utáni edzések is ártanak az alvásra készülő szervezetnek azzal, hogy megemelik a stresszintet. Az elalvásban sokat segíthet az is, ha felidézzük a nap eseményeit, elbúcsúzunk a kellemetlen dolgoktól és örülünk minden jónak. Számba vehetjük a másnapi feladatokat és eseményeket is.

A napközben történt lelki megpróbáltatások is befolyásolják, hogy könnyen vagy nehezen alszik el a csemeténk, vagy esetleg gyakran felébred?

– Természetesen. A félelmek, szorongások este, éjszaka törnek elő, ez a felnőtteknél sincs másképp. Ezért van manapság ez a sok alvászavar. Lehet, hogy a gyermek megérzi, hogy a szülők között feszültség van, hiába nem veszekednek. Vagy az anya bizonytalansága, aggódása ragad át rá. Emberek vagyunk, mindez az élet része, de a gyermek nyelvén el kell magyarázni neki, hogy mi történik. Hogy anya most rossz passzban van, fáradt vagy izgul egy munkahelyi esemény miatt, de minden rendben. A szülők veszekedését is kommunikálni kell a csemeténk felé, hogy tudja, ez előfordul, de ki lehet békülni, a dolgok megoldódnak. És ami a legfontosabb, nappal kell nagyon szeretni a gyermekünket, nemcsak szavakkal, hanem odafigyeléssel, közös játékkal, sok öleléssel, puszival. Ekkor kell biztonságos körülményeket teremteni neki, és akkor az éjszakák is nyugodtabban fognak telni.