– A támogatások január 1-jén indulnak, folyamatosan egyeztetünk a részletekről. Abban bízom, hogy novemberben minden fontosabb tudnivaló ismert lesz, így egy hónapja mindenkinek lesz felkészülni. Komoly tájékoztató kampánnyal is készülünk, hiszen az a cél, hogy minél több családnak tudjunk segíteni. De nem kell rohanni, a támogatások 2022 végéig garantáltan érvényben maradnak. A rendeleteket most írjuk, ezek hamarosan megjelennek – közölte Novák Katalin az Origónak adott interjújában.

Az Otthonteremtési Program a gyakorlatban

Az Otthonteremtési Program két elemét, az otthonfelújítás támogatását és a lakásáfa 5 százalékra való csökkentését külön kiemelte.

– Teljesen újszerű az otthonfelújítási támogatás, ezért várhatóan nagyon népszerű lesz. Ez érthető, hiszen a legtöbb családban mindig van valami, amit fel kellene újítani, ki kellene javítani, szépíteni, bővíteni lehetne. Ráadásul az otthonfelújítási programhoz nem kell elköltözni. Januártól a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot visszatérítünk a gyermeket nevelő családoknak – fogalmazott a miniszter.

Egy gyakorlati példát is említett: ha a család úgy dönt, hogy felújítják otthonukat, és erre elköltenének 1 millió forintot, abból 500 ezer forintot meg tudnak takarítani, hiszen ezt az összeget az állam visszafizeti nekik. Ha egy család 6 millió forint értékben végez el felújítást, akkor 3 millió forintot kap majd vissza az államtól. Ez tulajdonképpen a saját befektetett pénzük, annak a felét fogják visszakapni.

– A lakásáfa 27 százalékról 5 százalékra történő csökkentésével, az áfa-, illetve illetékmentességnek köszönhetően pedig ugyanabból az összegből egy nagyobb értékű otthont tudnak vásárolni a párok. Ez a gyakorlatban akár egy plusz szobát, nagyobb kertet, tágasabb elrendezést biztosít, vagy akár a család számára jobb elhelyezkedésű környékre is költözhetnek – fogalmazott Novák Katalin.

A családtámogatások további bővítése

– Az Otthonteremtési Program költségvetési értelemben felülről nyitott, nem fogyhat el a pénz. A családokon nem spórolunk, sőt, bízunk benne, hogy minél többen élnek a lehetőségekkel. A CSOK 2015-ös indulása óta van elég tapasztalatunk. Azóta 150 ezer család, több mint 600 ezer ember költözhetett új otthonba – mondta a miniszter, aki elárulta azt is, hogy a Családvédelmi Akcióterv második részén is dolgoznak.

– Folyamatosan gondolkodunk a családtámogatások további fejlesztéséről, új támogatások bevezetéséről. Most az Otthonteremtési Program elindításával arra törekszünk, hogy minden gyermeket nevelő család saját otthonban élhessen. De szeretném, ha tovább tudnánk menni azon a megkezdett úton, hogy a jövedelemhez kapcsolódó adókat tovább csökkentsük a családosok számára, hogy még nagyobb mozgásterük legyen a gyermekek nevelése során. Ezt tartom az egyik legfontosabbnak. A másik az, hogy a kisgyermekes édesanyákat segítsük abban, hogy a munkában és a gyermeknevelésben párhuzamosan helyt tudjanak állni. Ezért dolgozunk tovább a bölcsődefejlesztési programon. Azt vállaltuk, hogy 2022-ben elérjük a 70 ezer bölcsődei férőhelyet. Most tartunk 52 ezernél, a munkát folytatjuk. Célunk, hogy minden bölcsődés korú kisgyermek számára, ahol ezt igénylik, meglegyen a megfelelő színvonalú és a közelben lévő bölcsőde – fogalmazott Novák Katalin.