Jótékony dallamok 

Évszázadok óta ismert, hogy a zene hat ránk, de nem csupán a lelkünkre, hanem azon keresztül a fizikai állapotunkra is. Amellett, hogy befolyásolja a hangulatunkat, a közérzetünket, az érzelmi állapotunkat, megváltoztathatja a légzésünk tempóját, a szívritmust, a vérnyomást, ezáltal a szívműködésre is hatással van.  

Számos kutatás igazolja: a zene ritmusa valóban tudja befolyásolni a szívverésünk tempóját. Szívbetegségben szenvedőknél megfigyelték, hogy a zene hatására csillapodhat a páciensek fájdalma és a szorongásuk, amely összefüggésben áll a szívritmus lassulásával és a vérnyomás csökkenésével. 

Szívünk gyorsabban ver, ha pörgősebb, gyorsabb tempójú zenét hallgatunk, míg a lassú, monoton muzsika éppen ellenkezőleg hat: megnyugtat. Ezért is érdemes koncentráláshoz, pihenéshez, relaxáláshoz lassú dallamokat választani.  

Egy olasz tanulmány szerint a Padovai Egyetem orvosai 24 egészséges embert arra kértek, hallgassanak meg öt találomra kiválasztott klasszikus zenei részletet, és közben mérték a reakcióikat. 

A kísérlet résztvevői Beethoven IX. szimfóniáját, Puccini Turandot című operájának egyik áriáját, Bach 169. kantátáját, Verdi Nabucco című operájának nyitányát és a Traviatából egy áriát hallgattak meg. A tapasztalatok azt mutatták: minden fokozatos hangerő-növekedés "izgalomba hozta" a testet, összehúzta a bőr alatti ereket, növelte a vérnyomást, valamint a szív- és a légzés ritmusát. A fokozatosan csökkenő hangerő ezzel ellentétesen, pihentetően hatott: csökkentette a szívritmust és a vérnyomást. 

A zenét jótékony hatásának köszönhetően ma már számos kórházban használják terápiás eszközként, egyes helyeken már a kardiológiában is megjelent, mint kiegészítő terápiás lehetőség.  

Az egyesült államokbeli Massachusetts General Hospitalban végzett kutatásban súlyos állapotuk miatt ágynyugalomra ítélt szívbetegek hallgattak fél órán át zenét. A mérések szerint az érintett pácienseknek lassult a szívfrekvenciájuk, csökkent a vérnyomásuk és kevesebb feszültséget éreztek, mint a zenét nem hallgató kontrollcsoport tagjai. 

Tényleg gyógyíthat a dorombolás?   

Madárcsicsergés receptre 

A skót orvosok néhány évvel ezelőtt kivételes-különleges helyzetbe kerültek: krónikus és mentális betegségekre immár nemcsak a szokásos gyógyszereket írhatják fel, hanem ezek gyógyításához segítségül hívhatják a természet gyógyító erejét is. 

A skóciai Shetland-szigeteken bevezetett intézkedés értelmében a doktorok – kihasználva a környék fantasztikus adottságait és a természet jótékony hatását – például stresszre, szívbetegségre, diabéteszre orvosi javaslatként írhatnak elő tengerparti sétát, kirándulást, madárcsicsergés-hallgatást. 

Az általános vélekedés szerint a macskák akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat: ilyen módon kedveskednek a gazdinak, egyértelműen jelezve, hogy élvezik a simogatást, kényeztetést. A macskák azonban nemcsak kellemes helyzetben dorombolnak, hanem stresszes állapotban, betegségből, sérülésből felgyógyulóban, vagy fájdalmak esetén is. A kutatók úgy vélik: mivel a dorombolás, vagyis a cicák rekeszizmának rezgése, illetve annak rezegtetése a macska számára meglehetősen sok energiába kerülő folyamat, ha egy számára nehéz és cseppet sem komfortos helyzetben erre fordítja az erejét, akkor feltételezhetően azért teszi, mert a dorombolás jót tesz neki. A szakemberek szerint egyébként a dorombolás a macska számára egyfajta gyógyító mechanizmusként is működhet, valóban segíthet neki a gyorsabb felépülésben. Ugyanakkor számos tanulmány mutatott rá arra, hogy az a frekvencia, amelyen a macskák dorombolnak, jótékony hatással van az emberi szervezetre. 

Akinek macskája van, pontosan tudja, mekkora öröm, milyen jóleső érzés és milyen kiváló stresszoldó, ha egy fárasztó munkanap után hazatérve egy doromboló cicát simogathat. A dorombolás a macskában endorfint szabadít fel, és az emberi szervezetre is hasonlóan gyógyítólag hat: a gazdi feszültségét is oldja. 

A dorombolás mérhetően csökkenti a magas vérnyomást és érezhetően oldja az idegi feszültséget, így a "macskaterápia" a szívbetegségek megelőzéséhez is hozzájárulhat.  

Az amerikai Minnesota Stroke Institute kutatói egy több mint 4000 macskatulajdonos megfigyelésén alapuló vizsgálatra támaszkodva azt állítják, hogy a macskatartás akár 30 százalékkal is csökkentheti a szívroham kockázatát. Bár a szakemberek azt is hozzáteszik, hogy feltehetőleg egy kutyákkal végzett hasonló vizsgálat is ilyen eredményt hozna. 

Tartsunk kutyát! 

Az érintettek szerint, ha házi kedvencet tartunk, az nem csak a mentális egészségünkre hat jótékonyan, de a testi-lelki egyensúlyunkat is pozitívan befolyásolja.  

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kutyatartás kiváló hatással van a vérnyomás csökkentésére. Ez leginkább magas vérnyomásban szenvedő betegek esetén igazolódik be. Erre bizonyíték az, hogy amikor hipertóniában szenvedő betegek kutyát fogadtak be egy menhelyről, a vérnyomásuk alig fél éven belül jelentősen csökkent. A kutatók szerint a változás leginkább annak köszönhető, hogy a kutya társasága megnyugtatóan hat ránk, a jelenlétében, róla gondoskodva kevesebbet stresszelünk, és ennek köszönhetően alacsonyabb a vérnyomásunk. 

Más kutatások azt is kimutatták, hogy az állattartóknak érzékelhetőbben alacsonyabb a koleszterin és triglicerid-szintje, mint a kisállat nélkül élőknek. A szakemberek úgy vélik, ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a kutyatartás gyakori mozgást és ezáltal egészségesebb életmódot igényel. Mindemellett, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 30 százalékkal kevesebb az esélye a szívrohamra, és általában a kardivaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségekre azoknak, akik kutyát tartanak. Emellett a gazdik 40 százalékkal kisebb eséllyel kapnak stroke-ot: ez vélhetően szintén az egészséges életmóddal állhat összefüggésben. 

Szívbarát illóolajok 

Tudta, hogy vannak olyan illóolajok, amelyek segíthetnek a vérnyomás szabályozásában, valamint csökkenthetik a stressz és szorongás érzését? 

Sokak szerint manapság újra reneszánszát éli az illóolajok használata: ezek az egyre népszerűbb olajok ugyanis nem csak arra jók, hogy természetes módon illatosítsák a környezetünket, de az egészségi – fizikai, lelki, érzelmi - állapotunkra is jótékony hatással lehetnek. Például, az alkalmazásuk elősegítheti a vérnyomás csökkentését, és ezáltal a szív egészségének megőrzését is szolgálhatják. Ezzel együtt mielőtt elkezdenénk a terápiát, illetve a jótékony olajok rendszeres használatát, mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. 

Talán kevesen tudják, de a levendulaolaj inhalálásával jó eséllyel csökkenthetjük a magas vérnyomásunkat. A levendula az egyik legnépszerűbb illóolaj a relaxációhoz, , valamint a stressz és a szorongás – ezáltal az emelkedett vérnyomás – mérséklésére. Használata segít egyensúlyba hozni az érzelmeket és megnyugtatni a testet. Ez az olaj kiegyensúlyozza az idegrendszert is, ezért széles körben alkalmazható neurológiai betegségek, depresszió és hangulatzavarok kezelésére. 

Az ylang-ylang illóolaj csodálatos illatának köszönhetően megnyugtathat, jótékonyan oldhatja a szorongást, és nem utolsósorban segíthet csökkenteni a „stresszhormonnak” nevezett kortizol szintjét, és ezáltal mérsékelheti a vérnyomást.  

A bergamott illóolaj számos kozmetikai termék gyakori összetevője, és amellett, hogy a vérnyomás csökkentésének eszközeként ismert, serkenti a szív normális működését is.  

A relaxálásra kiválóan alkalmas tömjén illóolaj a keleti orvostudomány egyik népszerű eleme. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett megfelelő gyógyír lehet a szorongás és a stressz leküzdésében is, ilyen módon a vérnyomás szabályozásában is szerepet kaphat.  

Az említett illóolajok amellett, hogy kiváló stresszoldók, csökkentik a vérnyomást, hiszen segítenek megszüntetni az artériák beszűkülését, illetve a szívet is hatékonyabb munkára ösztönzik.