Óriási eredmény, hogy ma már a civil és az egyházi szféra rendelkezik olyan erőforrásokkal, és van akkora támogatottsága, elfogadottsága, hogy nagyon sok segítséget tud nyújtani a szociális területen - hangsúlyozta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila a Szülők Háza Közhasznú Alapítvány "Tegyél jót!" programjának gálaestjén - amelyen átadták az idei Szent Antal-díjakat a gyerekekért, illetve a gyermekvédelemben kiemelkedő munkát végzőknek -, hangsúlyozta: az államnak is megvan a maga feladata, de azt az összetartó erőt, amelyre a gyermekek, fiatalok támogatásában szükség van, a civil szférában lehet megteremteni.

Az összefogáshoz kellenek a gyermekvédelmisek, az önkéntesek és olyan munkáltatók is, akik nem tépik szét az önéletrajzot, ha látják, hogy a jelentkező a gyermekvédelmi rendszerből érkezett - jegyezte meg az államtitkár.

Kijelentette: a gyermekvédelemben makacs, szívós munkára, kitartásra van szükség. Ha valaki ebben akar tevékenykedni, nehéz fába vágja a fejszéjét, hiszen itt elveszett bizalmi szálak, átélt traumák vannak, ám gyermeki életeket lehet megváltoztatni, megmenteni, hogy a fiatalból teljes életet élő felnőttet faragjanak - mondta Fülöp Attila.

Bátorítás azoknak, akik segíteni szeretnék a gyermekeket 

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára az ünnepségen felolvasott köszöntőjében azt írta, a Szülők Háza Alapítvány már több mint 16 esztendeje azért dolgozik, hogy az élet minden területén segítséget nyújtson a családoknak; bölcsődéket tart fenn, családi foglalkozásokat szervez, játszóházat üzemeltet, és támogatja a nehéz helyzetben élő gyermekeket.

Mindemellett igyekszik buzdítani és bátorítani azokat, akik segíteni szeretnék a gyermekeket - tette hozzá az államtitkár. Rámutatott: a díj Szent Antal nevét viseli, akinek életútja a szeretet, az alázat és a tenni akarás szép példáit követte. A díjazottak Hornung Ágnes szerint példát mutatnak az egész országnak.

Mindenkinek szüksége van egy szerető családra

Regős Judit, az alapítvány elnöke arról beszélt, mindenkinek szüksége van egy szerető családra, de azért sokszor meg kell dolgozni. A család közös nyelve a szeretet, a megbecsültség és elfogadottság által adott erő - mondta.

Kitért arra, hogy a rászoruló gyermekekről gondoskodásból mindenkinek ki kell vennie a részét, az államnak, civil szervezeteknek, cégeknek, önkénteseknek. Úgy fogalmazott: ez az összefogás társadalmi példamutatás, azt bizonyítja, hogy valóban minden élet érték. Gyökerek nélkül mindenkit elvisz a szél, mindenkinek szüksége van gondoskodásra - folytatta az alapítvány elnöke.

Közölte, hogy komplex segítségnyújtást végeznek, sok programot tudtak megvalósítani ebben az évben is, emellett napközis táborokat és balatoni táboroztatást is szerveztek. Megemlítette, hogy nemrég a KIM társadalmi innovációs díjának különdíját vehették át.

Kemény Dénes, a szervezet alapítója kiemelte, hogy a rászoruló gyerekeket nem kampányszerűen segítik, hanem hosszú távon. "Sok gyermeknek tudunk olyan mintákat mutatni, amelyeket követve majd saját családjuk lehet; öröm, amikor azt látjuk, hogy felnőttként is ezt a mintát követik" - fejtette ki.

Idén hatodik éve, immár hat kategóriában kaptak elismerést azok az önkéntes és hivatásos gyermekvédők, akik a legtöbbet tették a Tegyél Jót programban kedvezményezett, állami gondoskodásban élő gyerekekért, valamint cégek, intézmények, amelyek adományaikkal és önkéntes munkájukkal támogatták a Szülők Háza Közhasznú Alapítványt. Az elmúlt években már több mint ötven elkötelezett gyermekvédő kapott kitüntetést.

Az idei díjazottak

Az idei díjazottak: Szilágyi András, a Bokréta Lakásotthonok, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola Pipacsok Lakásotthon vezetője - akiről Fülöp Attila elmondta, hogy 18 éve dolgozik a gyermekvédelemben, drogprevencióban, függőséggel küzdő fiatalokkal -, Márton Zsuzsanna közgazdász, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke; az önkéntes kategóriában Gájer Bálint jazzénekes és Simon Antal labdarúgó, edző; a támogató kategóriában pedig a Givaudan Business Solutions Kft.

Különdíjat kapott Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. Igazgatóságának alelnöke és Klein Dóra, a Szülők Háza pénzügyi munkatársa. A Mi hősünk kategória díjazottja Cosmin Istoc Grosu, aki gyermekvédelemben nőtt fel, már több ösztöndíjat nyert, idén igazgatói kitüntetéssel végezte el a gimnáziumot, és a sportban is jeleskedik; életével - a méltatás szerint - azt bizonyítja, hogy elszántsággal, kitartással, hittel és szeretettel bármit el lehet érni a nehéz indulás és testi fogyatékosságok ellenére is.