A reprezentatív felmérés szerint a válaszadók négyötöde ismeri és jónak tartja az új otthonteremtési lehetőségeket, amelyek közül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Többségük úgy gondolja, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez és a családok életszínvonalának javulásához.

A 2021. január elsején induló, új, Otthonteremtési Program öt pontjáról (otthonfelújítási támogatás gyermekes családoknak, 27 százalékos ÁFA 5 százalékra csökkentése az új építésű ingatlanok esetében, ÁFA visszaigénylése CSOK-kal vásárolt ingatlanoknál, illetékmentesség CSOK-kal vásárolt lakások esetében, tetőtérbeépítés támogatása többgenerációs családoknál) a magyar emberek mintegy 70-80 százaléka hallott már, 85-90 százalékuk pedig egyet is ért vele. Az intézkedések hasznosságát tekintve is azonos véleményen voltak a válaszadók.

Sok család tervez lakásfelújítást

„A megkérdezettek egyötöde nyilatkozott úgy, hogy terveznek otthonfelújítást a családjukban.”

A legnépszerűbb új intézkedés az otthonfelújítás támogatása, amelyről a megkérdezettek 87 százaléka már hallott, 90 százalék egyetért vele és 81 százalék szerint kifejezetten hasznos. A többi intézkedés ismertsége és megítélése sem marad el az otthonfelújításétól, hiszen a másik négy lehetőségről is nagyon kedvező a válaszadók véleménye: tízből legalább heten ismerik és hasznosnak tartják azokat, s több mint 80 százalékuk egyetért velük.

Arra a kérdésre, hogy melyik lehetőséggel élnek majd, a megkérdezettek egyötöde nyilatkozott úgy, hogy terveznek otthonfelújítást a családjukban. A gyermekvállalási korban lévő 18-49 évesek negyede, a 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőknek pedig több mint harmada szeretne felújítani a maximum 3 millió forintos támogatás igénybevételével, nagyrészük (85%) két éven belül.

A válaszadók nagyon magas, 87 százalékos arányban egyetértettek azzal az állítással, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekes családok életszínvonalának javításához, 76 százalékuk pedig egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez, és ezzel Magyarország népesedési helyzetének javításhoz.

(fotó: Shutterstock)