"A női szervezet hormonális működésének van egy szépen megmutatkozó íve” – fogalmaz dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos. Ennek utolsó szakasza a menopauza, amikor az ösztrogén termelése lecsökken. A legtöbb esetben a változó kor 50 éves kor körül köszönt be, és még az is normális jelenség, ha 45 éves kor után jelentkezik a klimax.

Azonban a fejlett országokban egyre gyakoribb az idő előtti, vagyis a 40 éves kor előtt jelentkező, korai menopauza. A szülész-nőgyógyász arra hívja fel a figyelmet, hogy mindez amellett, hogy jelentősen képes befolyásolni a párkapcsolatot és a családalapítás lehetőségét, a szív- és érrendszeri problémák, egészen pontosan a pitvarfibrilláció és a szívelégtelenség kockázatát is igen nagy mértékben növeli.

– Az ösztrogén egy összetett feladatkörrel rendelkező hormon, amely a többi között bizonyos fokú védelmet jelent a csontritkulással, valamint a szív- és érrendszeri gondokkal szemben – magyarázza a főorvos. Ez az oka annak, hogy a szívbetegségek a nők körében 50 éves kor után jelentkeznek nagyobb számban, illetve, hogy ezeket többnyire férfibajnak tekintjük.

Dr. Mák Erzsébet PhD dietetikus, a Semmelweis Egyetem docense a csalad.hu-nak korábban szintén beszélt arról, hogy a menopauza időszakában megváltozik a testösszetétel, egyebek mellett megemelkedik a vér koleszterinszintje, ami jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben az életszakaszban az úgynevezett jó koleszterin, a HDL koleszterin jótékony hatása már nem érvényesül. Így menopauza alatt és után a nők nagyjából ugyanolyan százalékban kapnak infarktust, mint a férfiak. A változókor szisztolés vérnyomásemelkedéssel is együtt jár.  

Dr. Angyal Géza egy átfogó tanulmányra hivatkozva ismertette, hogy az 50 éves kor felett jelentkező klimaxhoz képest a korai (45 éves kor felett jelentkező) menopauza 11%-kal, míg a 40-45 éves kor között jelentkező klimax 23%-kal növelte a szívelégtelenség kockázatát. A 40 éves kor előtt bekövetkező klimax esetében ez a szám már 39%-os növekedést mutat az 50 éves kornál jelentkező menopauzás nők problémáival szemben. A pitvarfibrilláció esetében sem sokkal kedvezőbbek a mutatók, hiszen 4%, 10% és 11% a kockázatnövekedés mértéke.

Hogy pontosan mi váltja ki az idő előtti menopauzát, az egyelőre nem ismert, de sok egyéb betegség, genetikai tényezők, és igen nagy mértékben az életmód is hozzájárulhat a bekövetkezéséhez.

Dr. Mák Erzsébet a csalad.hu-nak nyilatkozva a menopauza kialakulásának időpontját 3 faktorban határozta meg:

A hormonális faktor:  

  • pajzsmirigy működése
  • növekedési hormon szint
  • ösztrogén szint

Az életmód faktor:  

  • étkezési szokások
  • csökkent fizikai aktivitás
  • ülő életmód

A reproduktív faktor:  

  • első menstruáció időpontja
  • szülések száma
  • várandósság alatt felszedett testsúly többlet

A szakértő szerint a menopauzára való felkészülés mindenképp hasznos dolog. Ha semmi mást nem teszünk, csak kialakítunk egy egészséges táplálkozást, rendezzük a testtömegünket, hogy az ideálishoz minél közelebb legyen, akkor a menopauza idején javasolt étrendi változtatásokat könnyebben fogjuk venni. Azonban érdemes tudni, hogy minden felkészülés ellenére a menopauzát nem lehet elkerülni. Ennek az időpontnak a kialakulása sok tényező együttes eredménye.  

A szülész-nőgyógyász főorvos pedig azt emeli ki, hogy a hormonális egyensúly fenntartása a szervezetben a tápanyagellátottság függvénye – ha betegség nem szól bele a képletbe. A megfelelő tápanyagellátottság mellett alapesetben a test működése optimális, vagyis a korai klimax sem fenyeget. Az optimális működésre való törekvés mindenképpen óriási segítség a problémák kialakulásának elkerülésében.