Már 30 éve április 10-e Magyarországon a nemzeti rákellenes nap. A Magyar Rákellenes Liga ilyenkor még hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet a daganatos betegségekre, azok megelőzésére, korai felismerésére, illetve az aktív közreműködés fontosságára.

A szervezet szerint nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hogy a daganatos betegségek megelőzésében a szűrővizsgálatoknak és az egészséges életmódnak van kulcsszerepe. Ezért is tette elérhetővé a Magyar Rákellenes Liga az Európai Rákellenes Kódexet, amelyben azokra a tevékenységekre összpontosít, amelyeket az emberek önmaguk vagy családjuk érdekében megtehetnek azért, hogy csökkentsék a rák kialakulásának kockázatát.

Becslések szerint Európában a rák miatt bekövetkezett halálesetek csaknem fele elkerülhető lenne, ha mindenki betartaná az Európai Rákellenes Kódex 12 ajánlását. Az első többnyelvű Cancer Prevention Europe online programban szó esik egyebek mellett  

  • a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyéről,  
  • a fizikai aktivitás szükségességéről,  
  • az egészséges étrend kialakításáról,  
  • az UV sugárzás káros hatásairól,  
  • a rákkeltő hatású anyagokról,  
  • a szoptatás daganatmegelőzésben játszott szerepéről  
  • és a szűrővizsgálatokról is.

Az Európai Rákellenes Kódex második modulja a tévhitekre, a témában felmerülő vitákra és a legfrissebb kutatásokra, bizonyítékokra koncentrál. A program segítségével az érdeklődők megtudhatják, hogyan lehet különbséget tenni a szóbeszédek és a tudományos tények között.  

Ijesztő adatok

Az OECD országaiban az összes halálozás negyedéért a daganatos megbetegedések tehetők felelőssé. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a daganatos megbetegedések okozta halálozások aránya Magyarországon ezzel megegyezik, 2018-ban 33.250 ember halt meg rákmegbetegedés miatt. Továbbra is messze a tüdőrák követeli a legtöbb halálos áldozatot az EU-ban. A magyar nőknél változatlanul az emlőrák a leggyakoribb daganattípus. Az évente felfedezett 31 ezer új rákos megbetegedés közel negyede ehhez a betegséghez köthető. A férfiaknál pedig a 31,5 ezer új betegből minden ötödiket prosztatarákkal diagnosztizáltak.

Magyarországon az összes rosszindulatú daganattal küzdő beteg kevesebb mint egy százaléka gyermekkorú. 2001 és 2015 között százezer lakosra 15 daganatos gyermek jutott, ami megegyezik az uniós átlaggal. A gyermek betegek túlélési aránya megközelíti a 80 százalékot.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet most először készített az európai államokról országprofilt, ebben kiemelik, hogy Magyarország jól teljesít a HPV elleni átoltottságban. 2014 óta a hetedik osztályos lányok számára biztosított az ingyenes védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől pedig már a fiúk számára is térítésmentesen elérhető. A lányok esetében az átoltottság 80 százalék körüli, a fiúknak pedig 66 százaléka részesült HPV-immunizációban.

Szűrővizsgálatok  

Vastagbélrák-szűrés: A Nemzeti Népegészségügyi Központ által koordinált vastagbélszűrési program 2018 novemberében indult. Ebben kétezer háziorvosi praxis vesz részt, itt történik a toborzás, a székletminta beküldésére szolgáló készletek kiosztása, az eredmények közlése és – amennyiben a székletvérelemzés nem negatív – a beutalók kiállítása vastagbéltükrözésre. Évente 30 ezer kolonoszkópia elvégzése lenne kívánatos ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a vastag- és végbélrák halálozási aránya hazánkban.  

Emlőszűrés: Minden arra jogosult 45-65 év közötti nő kétévente egyszer személyes, nevére szóló levél útján meghívást kap a mammográfiás szűrővizsgálatra. Pontosan értesítik arról, hogy hol és mikor kell részt vennie a vizsgálaton.  

Méhnyakrák-szűrés: Méhnyakrák-szűrésre térítésmentesen mehetnek háromévente a 26-65 éves nők. A Nemzeti Népegészségügyi Központ meghívójában szereplő internetes linken megtalálható a nőgyógyászati szakrendelők és védőnői körzetek elérhetősége, majd ezt követően időpontot kell egyeztetni a szakrendelőkkel vagy a védőnőkkel.  

Prosztatarák-szűrés: Novemberben még a villamosok is bajuszt hordanak, hogy emlékeztessék a férfiakat: keressék fel az urológust prosztatarák-szűrésre. A daganat korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata.  

Fogászati szűrés: A szájüregi daganatok csaknem 1700 életet követelnek évente Magyarországon, többen halnak meg ebben a betegségben, mint közúti baleseteben. A pár perces szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen beavatkozással nem jár. A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes, otthon is elvégezhető önvizsgálat.