MILYEN TEREPEN FOGJUK HASZNÁLNI?

Akár a gyermekünk cipőjéről, akár a sajátunkról van szó, a jó választás érdekében először gondoljuk át, milyen terepen, milyen időjárási viszonyok között szeretünk túrázni. Ha már nagyobb a csemeténk és sziklás terepen vagy hegyekben szeretnénk kalandozni, mindenképpen zömökebb, strapabíróbb túrabakancsot érdemes választani, annak érdekében, hogy ne hajoljon, ez ugyanis akadályozza az előrehaladást, nem beszélve a csúszásveszélyről.

Ha a túra ezer méter alatt, lágyabb lankákon történik, elegendő egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs. A gyártók a választást megkönnyítendő a talprészeket különböző kategóriákba sorolják: az “A” kategóriába tartozó cipők talpa jellemzően puha és hajlékony, a “D” pedig teljesen merev. Míg az előbbi bakancsokat a könnyű túrákhoz ajánlják, addig az utóbbit hegymászáshoz.

TÁJÉKOZÓDJUNK!

Nézzünk szét online, nyomtatott kiadványokban, olvassunk túrázós blogokat, nézzünk meg néhány túrabakancs tesztelős Youtube videót a témában, és ne felejtsük el megkérdezni a nálunk tapasztaltabb természetjáró ismerőseinket is, ők milyen lábbelit ajánlanak.

NE SPÓROLJUNK A PRÓBÁVAL!

A legfontosabb, hogy a bakancs kényelmes legyen, igazodjon a lábformára. Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes darabot, próbáljunk fel több üzletben többféle modellt! Ehhez a legideálisabb időpontot a délutáni vagy az esti órák jelentik, hiszen ekkorra már egy kicsit megdagadt a lábunk. Érdemes magunkkal vinni a saját túrazokninkat is. Ha nem tudjuk eldönteni – főleg gyermekünk esetében –, hogy megfelelő-e a méret, vegyük ki a talpbetétet a bakancsból, és kérjük meg, hogy lépjen rá. Így látni fogjuk, hogy mennyi hely van még a bakancsban. Ideális esetben 0,5-1 centi kell, hogy legyen a lábujjak előtt.

MEGFELELŐ MÉRET, MAGAS SZÁR

Javasolt fél-egy számmal nagyobb méretet választani, mint az utcai cipő, azonban, ha a sarok nem áll fixen, akkor mindenképpen fél számmal kisebbet kell kérni. A boka stabilitása az egyik legfontosabb tényező, így a magas szár is elengedhetetlen egy jó túrabakancsnál. A hosszú fűzhetőség pedig abban van segítségünkre, hogy a bakancsot tökéletesen a lábunkra igazítsuk. Ha a bakancs nyelve össze van varrva a felsőrésszel, az tovább fokozza a vízhatlanságot, mivel a víz így nem tud bejutni a bakancs belsejébe. A súlyt illetően elsőre nehéznek tűnhet a másfél kilós lábbeli, de ez a bakancsok tekintetében teljesen normális.

FONTOS A JÓ SZELLŐZÉS

A cipők felső részét tekintve a textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek, mert jól szellőznek, ezért praktikus választás a legtöbb éghajlati viszonylatban. A teljesen bőr bakancsok általában nehezebbek és nyáron melegebbek is, így súlyuk könnyen szegheti a kezdő túrázók kedvét, annak ellenére, hogy ezek a darabok jobb minőségűek és tartósabbak is, mint kevert társaik. A bélésanyag hasonlóan kiemelten fontos: a túracipőket ma már jó nedvességelvezető, többnyire műszálas szövet béléssel gyártják, de a klasszikus bőrbakancsok bélése a mai napig kiváló minőségű, kopásálló és tartós, krómmentes cserzésű finom bőr. A nyári lábizzadás ellen érdemes antibakteriális kezeléssel ellátott, vízhatlan, de páraáteresztő membrános bélésű bakancsot választani.

JÁRASSUK BE!

Ha megvásároltuk a megfelelő túracipőnket, mindenképpen ajánlott kipróbálni és kicsit bejáratni az első éles túra előtt, legfőképpen azért, mert a szobai használat után még visszaveszik a boltban. Ha azonban bejártuk vele a Bakonyt, már biztosan nem tudjunk kicserélni.