A kiegészítés szerint az a gyermek vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel mehet újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

Szülő, kísérő nem léphet be az iskolába, csak az intézményvezető előzetes engedélyével, vagy kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából.

Az őszi úszásoktatásokat fel kell függeszteni, és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni. Az általános és középiskolákban a délutáni (nem tanórai) iskolai sportfoglalkozásokat és sportköröket, valamint az iskolai kórus/énekkar próbáit átmenetileg javasolt felfüggeszteni.

Ugyancsak javasolja a minisztérium, hogy az első félévben esedékes, nagy létszámú rendezvényeket (pl.: tanévnyitó ünnepség, bál, szalagavató, kulturális program) halasszák későbbre, vagy megszervezése során legyenek tekintettel az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát és az alapvető egészségvédelmi intézkedések, szabályok betartására (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés). Javasolt a zárttéri helyett szabadtéri rendezvény szervezése, illetve a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontása és a résztvevők körének korlátozása.

Az étkeztetés során a szakaszos, időben elkülönített, osztályonkénti ebédeltetést, vagy térbeni elkülönítést (például osztályoknak kijelölt területek biztosításával) javasol az intézkedési terv. Amennyiben az adott intézményben ez nem biztosítható, az érintett osztályok számára engedélyezhető az étkezés a saját osztályteremben.

(fotó: Shutterstock)