Forradalmi óriásjátékok ÉS HUSZÁROS SZÍNEZŐK a Nemzeti Múzeumban 

Kurátori tárlatvezetésekkel, forradalmi óriásjátékokkal, kézműves foglalkozásokkal és számos más családi, gyermek- és felnőtt programmal várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Múzeum.

A Múzeumi Játéktérben saját fejlesztésű forradalmi szélforgó, óriás társasjáték, illetve óriás kirakó idézi majd meg a történelmi alakokat. A Memóriajátékban a tárgyakon keresztül elevenedik meg a magyar nemzet történelme. A Múzeumi Kincskereső által megismerhető lesz, mit mesélnek a múltról a szobrok és festmények mozdulatlanná vált alakjai. A Múzeumi Színező Sarokban pedig a kisgyerekes családok kerülhetnek közelebb a Nemzeti Múzeum legszebb és leghíresebb műtárgyaihoz és a magyar történelem alakjaihoz.

A gyerekeket egész nap kézműves foglalkozások várják, és a marcipánkokárda-készítést is kipróbálhatják a múzeumkerti cukrászdában.

A felnőtteknek a múzeum kurátorai többféle tárlatvezetést tartanak, a tematikus épülettörténeti sétákon pedig a múzeum épületéről tudhatnak meg érdekességeket a résztvevők.  

Március 15-én a Nemzeti Múzeumban minden program ingyenes, de a részvétel több eseményen előzetes regisztrációhoz kötött.

Bővebb információ és regisztráció: https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/marcius-15-magyar-nemzeti-muzeumban-0  

Huszártábor a szentendrei Skanzenben 

A Skanzen területét ma a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a látogatókhoz a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a márciusi ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában, és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának.

A kézműves foglalkozásokon a gyerekek elkészíthetik az 1848-as viseletek kellékeit: a huszárcsákó, a fakard és a kokárda mellett nemzeti színű karkötőt, kitűzőt és pártát is készíthetnek.

Az Erdély épületegyüttesben pedig az 1848-49-es szabadságharc erdélyi eseményeiről és Petőfi Sándor életének erdélyi helyszíneiről hallhatnak érdekességeket a látogatók.

Bővebb információ: https://skanzen.hu/hu/programok/rendezvenyek/huszaros-nap-a-skanzenben  

Aranyrúdemelés a Pénzmúzeumban

Négynapos rendezvénysorozattal ünnepli egyéves születésnapját és a várakozásokon felüli népszerűségét a Pénzmúzeum. Az intézményt egyéves fennállása alatt körülbelül 82 ezren látogatták meg. A sikeres startot a múzeum március 15. és 19. között négynapos rendezvénysorozattal ünnepli.

A márciusi ifjak 175 évvel ezelőtt született 12 pontjukban önálló jegybank létrehozását követelték. A Magyar Nemzeti Bank e jeles nap évfordulójára időzítve, 2022. március 15-én nyitotta meg az egykori Postapalota Széll Kálmán téri épületében a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontot.

A Pénzmúzeum március 15-én hosszabb nyitvatartással (9:00-19:00) várja a közönséget, hogy még többek számára váljon elérhetővé az aranyrúdemelés, a saját arcképes bankjegynyomtatás és a különleges széf kinyitásának élménye.  

Március 16-tól 18-ig az intézmény numizmatikai előadásokkal és kézműves programokkal várja az érdeklődőket, miközben az online felületeken kvízjátékok zajlanak.  

A nemzeti ünnepen, illetve az egyéves születésnapon válnak nyilvánossá a középiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett Neumann-évhez kapcsolódó nagyszabású országos online pénzügyi vetélkedő részletei is.

A születésnapi ünnepségsorozat ideje alatt és azon kívül is ingyenesen látogatható a Pénzmúzeum, március 15-én ráadásul előzetes időpontfoglalásra sincs szükség.

Bővebb információ és időpontfoglalás: https://www.penzmuzeum.hu/muzeum/egyeni-foglalas/

Szabadtéri tárlat a Várkert Bazárban

A Várkert Bazárban a gyerekek Jankovics Marcell rajzfilmklasszikusát, a János vitézt nézhetik meg, majd a 9-12 évesek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson a János vitéz verses meséjét a költészet segítségével gondolhatják tovább. A szervezők interaktív módon, izgalmas formai és vizuális megoldásokkal hozzák közelebb a 9–12 évesek számára Petőfi klasszikusát.  

A kézműves foglalkozásokon ünnepi kokárdákat, rafia sörényes pálcás lovacska bábokat, huszár ujjbábokat és tavaszi ablakdíszeket készíthetnek a gyerekek. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A Csikós udvarban fegyverbemutató, improvizációs előadás, ünnepi fúvószenekari koncert és lovas huszárjárőr-szolgálat várja az érdeklődő családokat, a részvételhez itt előzetes regisztrációra sincs szükség. Szintén ingyenesen és előzetes regisztráció nélkül megtekinthető a János Vitéz jeleneteit feldolgozó diákalkotásokból álló szabadtéri tárlat.

A vezetett sétákon pedig a résztvevők megismerhetik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyszíneit a budai Várban. Megnézhetik, hogy melyik épületből szabadította ki a forradalmi tömeg Táncsics Mihályt, meghallgathatják, hogyan erősítette meg a Vár védelmét Heinrich Hentzi, és készítette elő a támadást Görgei Artúr, valamint azt is, hogy pontosan hogyan zajlott az 1849-es májusi ostrom. A vezetett sétákon való részévétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

Bővebb információ és regisztráció: https://varkertbazar.hu/esemenyek/unnepi-csaladi-programok-marcius-15-en  

Összművészeti előadás Petőfiről középiskolásoknak 

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás mellett prózai szövegeken keresztül elevenedik meg Petőfi Sándor alakja, forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem ereje. A Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című zenés, irodalmi előadás ősbemutatója március 15-én lesz Budapesten, a Hagyományok Házában.

Az előadáshoz kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A darab szövegkönyvét Ugron Zsolna írta, Káel Csaba rendezésében lesz látható a produkció, amely elsősorban középiskolás, valamint felső tagozatos általános iskolás diákoknak készül.

Az ősbemutató után a darab ingyenes, országjáró körútra indul a Petőfi 200 - Közös jó a szabadság című programsorozat keretében.

Bővebb információ: https://petofi200.com/   

Felvonulás és koncertek Pécsen 

Két helyszínen, lovasok, huszárok részvételével, felvonulással, színjátékkal és koncertekkel várják az érdeklődőket március 15-én.

A lovasok és a huszárok délután fél négytől gyülekeznek a pécsi 48-as téren, majd elhangzik Vörösmarty Mihály Országháza című verse, és elindul a felvonulás a Rákóczi úton a Kossuth térre, ahol délután négy órától kezdődnek az ünnepi programok.  

A dalok alapját nyújtó cimbalom mellett a jazz, a latin zene és a balkáni ritmusok kedvelői szórakozhatnak délután öttől a Fonogram-díjas Cimbaliband koncertjén, amelyen a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével és modern zenei stílusokkal. Az estet a balkáni és a kelet-európai zenéből inspirációt merítő, a sajátos elektro-etno stílust képviselő Balkan Fanatik koncertje zárja fél héttől. 

Bővebb információ:  www.pecsiprogram.hu

Interaktív programok a debreceni Nagytemplomban

Meghosszabbított nyitvatartással, ajándék Kossuth kiflivel, ingyenes tárlatvezetésekkel és interaktív programokkal várják a látogatókat a Nagytemplomban.

A “Kossuth Lajos azt üzente…” és a „Hej, Debrecen, \ Ha rád emlékezem!…” című interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokra az általános- és középiskolás csoportokat várják, hogy együtt éljék át a történelmi helyszínen, milyen lehetett a forradalmi hangulat 1848. márciusában, Debrecenben.

Az egyéni látogatókat és a családokat a Nagytemplomban a hosszabbított nyitvatartás mellett, ajándék tárlatvezetéssel és családi élménypedagógiai foglalkozásokkal várják. A látogatók felölthetik Kossuth Lajos ruháját, és beülhetnek a kormányzói székébe.  

Bővebb információ és regisztráció: nagytemplom.hu