Bendegúz jelenleg Grazban tanul, egy nemzetközi mesterképzés utolsó félévében a szakmai gyakorlatát tölti Ausztria második legfontosabb egyetemi városában.  

H. Zováthi Bendegúz

– Az alapképzésemet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem molekuláris bionika mérnöki szakán végeztem – meséli. – Ott kezdtem el különböző, gépi látással kapcsolatos projektekkel foglalkozni. Az akkori szakdolgozatomat is egy orvosi képfeldolgozásos témából (tumoros szövetek szegmentálása) írtam, majd a tudományos diákköri munkámat is abból készítettem. Az érdeklődésem vitt a mostani kétéves, A képfeldolgozás és számítógépes látás elnevezésű mesterképzésbe, amelynek keretében három partneregyetemen tanultam: az 1. félévet a Pázmányon, a 2. szemesztert Madridban, a 3.-at Bordeaux-ban töltöttem, a 4. félévet és egyben a szakmai gyakorlatomat pedig Grazban végzem. Annak idején a biológia iránti érdeklődésem vezetett ebbe az irányba, az informatikai irány később jött a képbe, és az, amivel jelenleg foglalkozom, egy nagyon érdekes és különleges ötvözete ennek a két területnek.  

Egy valós probléma adta meg a lökést…

A fiatalember hozzáteszi, mindig is nagyon érdekelték a vállalkozások.

– Annak idején a Pázmányon elvégeztem egy innovációs kurzust, ahol modern vállalkozói ismereteket, és különösen a startupok működésével kapcsolatos ismereteket tanultam – mondja Bendegúz. – Már akkor elkezdett komolyabban érdekelni ez a dolog, de a jelenlegi vállalkozásunk úgymond „útba esett”. A legkisebb bátyámmal, aki szintén járatos a képfeldolgozás és gépi látás témájában, mi több, a szakértője ennek a területnek, és a feleségével, aki pedig fogorvos, mindig nagyon szerettünk a legkülönbözőbb szakmai kérdésekről beszélgetni. Egyik alkalommal a sógornőm, Kata részéről felmerült egy olyan szakmai dolog, ami elmondása szerint a fogorvosok számára egy eléggé problémás, ráadásul rendkívül időigényes folyamat a diagnózis felállításakor. A bátyámmal ekkor kezdtünk el valamilyen megoldást keresni az adott problémára, és az volt az ötletünk, hogy kifejlesztünk egy számítógépes alkalmazást a sógornőmnek. A vállalkozásunk ebből az elképzelésből nőtte ki magát, ugyanis rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk azoktól a szakemberektől, akiknek megmutattuk a tervezett programot, vagy azért, hogy véleményt kérjünk tőlük, vagy mert szakmai tanácsért fordultunk hozzájuk a továbbfejlesztéshez. Mindenki egyértelműen biztatott, támogatott bennünket, sőt, többen jelentkeztek, hogy ők is szeretnék használni a programot. Ezért is gondoltuk, hogy erre ténylegesen igény mutatkozik mások részéről is. Valójában egy létező probléma megoldása alapozta meg a vállalkozásunkat.

Megkönnyíti a fogorvos munkáját

Vajon milyen ötlettel rukkolt elő Bendegúz és a testvére, ami rövid időn belül ilyen pozitív fogadtatásra talált?  

– A termékünk egy interaktív, online röntgenkép elemző szoftver, amely segít a fogorvosoknak, hogy az úgynevezett kefalometriai elemzést, vagyis az emberi koponyában található fogászati ​​és csontrendszeri kapcsolatok elemzését rövidebb idő alatt pontosabbá tegyék – magyarázza a fiatal vállalkozó. –  A program átveszi az elemzés monoton folyamatait, ügyelve arra, hogy ne döntsön az orvos helyett a végső diagnózis felállításában. Tehát a döntés az orvos kezében marad, ő elemez minden esetben. Ez a szoftver pedig segítséget nyújt neki abban, hogy sokkal rövidebb idő alatt egy, a korábbinál precízebb analízist készíthessen, amiből nyilván a páciensek is profitálnak. A fogorvosok többsége a teleröntgen-elemzéseket kézzel számolja. Online, automatizált megoldásunk ezt a folyamatot az ötödére csökkenti, így több idő jut a kezelések megtervezésére, a páciensek tájékoztatására, és nem utolsósorban minimalizálja az emberi hibafaktort.

Lehetőség a tehetséges fiataloknak

Bendegúz elmondása szerint a meghatározó fordulat akkor állt be a vállalkozói életükben, amikor sikeresen pályáztak a Nemzeti Tehetség Központ által 2022-ben elindított Start Programra, amelyben fiatal tehetségeket támogatnak a társadalmilag hasznos startup vállalkozásuk létrehozásában.  

– A Befektetés a jövőbe projektre azért jelentkeztünk, hogy a START program szellemi és anyagi támogatásával validáljuk az ötletünket és elindítsuk a vállalkozásunkat – teszi hozzá. – Ez a lehetőség számunkra ténylegesen a startot jelentette… A kéthónapos komplex programban vállalkozói kompetenciák fejlesztését célzó képzéseken, előadásokon, workshopokon vettünk részt. A felkészüléshez mentori segítséget is kaptunk egy tapasztalt üzleti szakember személyében, akinek nagyon sokat köszönhettünk. A képzésen továbbfejlesztettük a piackutatásunkat és az üzleti tervünket, majd a támogatási időszak alatt szakfogorvosokkal, profi ügyvédekkel és fejlesztőkkel dolgozhattunk együtt. A legtöbbet a stratégiai tervezésben, a csapatban való munkában, a design thinking-ben, a felhasználók megszólításában, a prezentálásban és szakmai tudásban sikerült előre lépnem. A szakmai programot követően egy ún. Demo Day-en vettünk részt, ahol egy 2 perces prezentáció keretein belül ismertettük a kidolgozott ötletünket.  

– A szellemi támogatás mellett kaptunk bruttó 3 millió forint anyagi támogatást is, és ez a kezdőtőke hatalmas segítséget jelentett. Az összeg nagy részét szoftverfejlesztésre és más informatikai kiadásokra fordítottuk, ami lehetővé tette, hogy a technológiai megoldásunkat egy fejlesztői csapattal webes környezetbe vigyük. Ez részben a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásából valósult meg. A vállalkozási ötletünk kivitelezéséhez ez elengedhetetlen lépés volt, hiszen a felhasználók számára a szoftver így egyszerűen és rugalmasan elérhető.

Reagálnak a felhasználói visszajelzésekre

A Családbarát Magyarország Központ pályaorientációs képzésekkel igyekszik segíteni a fiatalokat és a szüleiket a pályaválasztás időszakában. A program célja a személyes segítségnyújtás a pályaválasztási folyamat megismeréséhez, valamint a pályaválasztáshoz szükséges önismeret (képességek, készségek, értékek, érdeklődés, motiváció) és a munka világában történő eligazodáshoz nélkülözhetetlen alapismeretek kialakításához.

A fiatal tehetség büszkén újságolja, hogy tavaly ősszel elindult a vállalkozásuk, a Ceph Assistant, október óta pedig a szoftverük is elérhető a weboldalukon keresztül.

– Rendkívül fontosnak tartjuk, és ezért is várjuk folyamatosan a felhasználók visszajelzését, erre óriási hangsúlyt fektetünk – szögezi le Bendegúz. – Abszolút nyitottak vagyunk arra, hogy a visszacsatolásaikra alapozva végezzük a további fejlesztéseket. Annak idején már a prototípus készítésekor, majd később az újabb fejlesztések közben is folyamatosan megkérdeztük a fogorvosokat. Ezt ők is nagyon értékelték és értékelik, mert úgy érzik, hogy ezáltal ők is részt vesznek ebben a munkában, és végül is nekik készítjük a termékünket. Az, hogy a csapatunkban van egy fogorvos, akitől még sűrűbben számíthatunk a visszajelzésekre, számunkra külön előnyt jelent.

Hogyan tovább?

– Mivel a nemzetközi mesterképzésben való részvételem elég sok időmet és energiámat felemészti, az egyetemi tanulmányaim befejezéséig nemigen tudok hosszabb távra tervezni – mondja a fiatal vállalkozó. – Nagyon jól érzem magam Grazban, és igazán inspiráló az a kutatás is, amiben itt részt veszek. Emellett a saját projektünk is a szívügyem, szeretek vele foglalkozni, és az egyetem elvégzése után egyértelműen nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni rá. Akkor fog csak igazán beindulni ez a projekt, mert akkor jön el az az időszak, amikor már teljes erőbedobással tudok összpontosítani a vállalkozásra, és még több energiát tudok majd belefektetni. Kíváncsi vagyok, hogy ez a változás mit fog hozni a vállalkozásunk életében, és hová tudunk fejlődni. Legfőbb célunk, hogy minél többen ismerjék meg és használják a termékünket. Nagyon jó érzés egyre több helyről visszahallani a pozitív véleményeket, de az még jobb, hogy érdemben tudunk segíteni a felhasználóknak, és megkönnyíthetjük a fogorvosok munkáját.  

A családi vállalkozás ereje  

– A vállalkozásunkat a bátyámmal és a sógornőmmel hárman alkotjuk, de a megvalósításban rengetegen segítettek, és segítenek most is nekünk: mentorok, jogászok, könyvelő, designerek, fejlesztők – mondja Bendegúz. – A miénk egy családi vállalkozás, ami nyilván ad egy plusz érzelmi töltetet a közös munkának, ráadásul több előnnyel is jár. Egyrészt sokkal egyszerűbb és gördülékenyebb a kommunikáció közöttünk, másrészt jól ismerjük egymást, ami szintén megkönnyíti az együttműködést, és nagyon sokat hozzátesz az egészhez. Végül, de nem utolsósorban az, hogy együtt valósítottuk meg az elképzelésünket és indítottuk útjára a vállalkozásunkat, amit mostanra egy, a szívünknek különösen kedves és mindhármunk számára egyformán fontos, közös „hobbinknak” is tekintünk, még egy plusz kötődést jelent.