A Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a fiatalok világnapja kapcsán kijelentette, a fiatalokat 15 és 29 éves kor között definiálják, a legtöbb fontos döntés ebben az életszakaszban születik, és ezekben az élethelyzetekben az állam segíteni szeretne.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy 2018 óta visszatérítik a sikeres KRESZ-vizsga árát a 20 év alattiaknak, most pedig azt tervezik, hogy kibővítik a lehetőséget a középiskolákban, illetve a szakképzésben tanulók számára. A sikeres nyelvvizsga díját is visszatéríti az állam 2018 óta - tette hozzá Nagy-Vargha Zsófia.

A 25 év alatti fiataloknak 2022 januárja óta nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, és idén januártól az édesanyáknak sem, 30 éves korig - folytatta a felsorolást a helyettes államtitkár.

Több mint harmincféle intézkedés segíti a családalapítást, ezek egy része kifejezetten a 30 év alattiakat érinti; januártól azoknak az édesanyáknak, akik tanulmányaik alatt vállalnak gyermeket, az állam elengedi a teljes diákhitel-tartozást 30 éves korukig - fejtette ki Nagy-Vargha Zsófia.

Fontosnak nevezte a tehetséggondozás erősítését is. A Nemzeti Tehetség Program, amely "idén ünnepelte a 15. születésnapját", egyre több lehetőséget biztosít. A tervek szerint idén új elemek is megjelennek - mondta el a helyettes államtitkár -, például "nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a természettudományos tárgyakra, a pedagógusok elismerésére", továbbá nyomon követni a tehetségek útját, illetve tehetségtérképet létrehozni.

Azzal kapcsolatban, hogy a fiatalok világnapján közzétett Facebook-üzenetében a közösségi erő és a lelki egészség fontosságáról írt, Nagy-Vargha Zsófia hangsúlyozta, a járvány hatással volt a fiatalok mentális egészségére, "bezárkóztak, az online világban teljesedtek ki". Az erős közösségek sokat tudnak segíteni a mentális egészség megőrzésében - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Megjegyezte, hogy a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogramban, ahol fiatalokat segítő közösségeket támogatnak, idén a mentális egészség témájában írtak ki pályázati csomagot; a szervezetek olyan programokat fognak kínálni a fiataloknak, ahol szakemberek bevonásával nyújtanak közösségi élményt.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Nagy-Vargha Zsófia szintén felhívta a figyelmet: a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy milyen fontos, hogy a fiatalok közösséghez tartozzanak, ami biztos pontot jelent az életükben és sok mindentől megvédi őket, ezért különösen fontosnak tartják a közösségek megerősítését.

A helyettes államtitkár beszélt arról is: "világszínvonalú szakképzési rendszerünk van", a technikumok kiváló lehetőséget jelentenek azoknak, akik még nem tudnak dönteni a pályaválasztásról.

Nagy-Vargha Zsófia szerint a magyar fiatalok "versenyképes tudással rendelkeznek és nagyon mobilisak, bátran bele mernek vágni a külföldi tanulásba is". Számos ösztöndíj áll rendelkezésre, fontos felhívni a figyelmet a lehetőségekre - fűzte hozzá.