Csókási Anna noviciátus idejéből néhány hónapot az ausztriai Grazban töltött, ahol egy tánccal ötvözött lelkigyakorlaton vett részt, ami nagyon felkeltette az érdeklődését. Olyannyira, hogy miután hazajött, itthon is elkezdett táncmeditációs foglalkozásokat vezetni. Ennek már több mint 10 éve.

Mi az a CoeurTáncMeditáció?

– A Coeur franciául szívet jelent, ami a teljességet testesíti meg számunkra, Sacré Coeur nővérek számára, mivel Jézusra utal. A CoeurTáncMeditáció egy imaforma, ami a tánc és az ősi imagesztusok együttes alkalmazása. A közös tánc megadja a közösség és a teljesség élményét, azt, hogy nem vagyok egyedül. Ennek a szimbóluma a kör. Ezért körben állunk, a kör közepén pedig egy gyertyát helyezünk el, ami Krisztust jeleníti meg, akihez hol közelebb lépünk, hol eltávolodunk tőle. A kitárt kar, az összekulcsolt kéz, a meghajlás egy meghatározott sorrend szerint követik egymást, ahol minden lépésnek, mozdulatnak jelentése van. A koreográfiát én mutatom, de egy idő után mindenki megtanulja. Ez a tanulási folyamat is az ima része. Fontos, hogy itt nem az a cél, hogy a táncmozdulatok tökéletesek legyenek. Sokkal inkább az, hogy a lélek és a test kapcsolódhasson, közelebb kerüljek önmagamhoz és ezáltal a Teremtőhöz.

Hogyan néz ki egy ilyen foglalkozás?

– Az elején mindig van egy úgynevezett bejelentkező kör, amikor mindenki elmondja, hogyan érzi most magát, van-e esetleg valami, amitől tart. Verbálisan is megfogalmazzuk, milyen lelkiállapotban vagyunk éppen. Ezután egy légzésgyakorlat következik, aminek a funkciója, hogy lélekben is megérkezzünk. Hiszen általában mindenki az egész napos rohanásból esik be a foglalkozásra, így fejben még teljesen máshol jár. Ez segít elcsendesíteni az elmét. Miután ráhangolódtunk, következik a táncmeditáció. Egy-egy ilyen foglalkozás az életet mintázza. Lehet, hogy valakinek egy keresztlépés az elakadást, másnak a kiteljesedést szimbolizálja. Ugyanúgy, ahogy az életben, lehet, hogy most nem megy valami, szétszórtabb vagyok, míg máskor könnyedén, önfeledten veszem az akadályokat. A lényeg, hogy jobban megismerjem és a hibáimmal együtt, ítélet nélkül elfogadjam magamat és Isten elé vigyem. Minden foglalkozást egy megosztó körrel zárunk le, amikor mindenki elmondhatja, hogy mit tapasztalt, mi volt a számára kellemes, kellemetlen, mit visz magával, végül pedig egy közös hálaadással búcsúzunk.

Milyen zene szól mindeközben?

– Elsősorban klasszikus zenét használok, de felcsendülnek szakrális, egyházi zenék, sőt népzenék is. Ez utóbbiakat azért tartom fontosnak, mert nagyon mély ősi tapasztalatokat hordoznak, amikből mindig tudunk meríteni.

A házaspároknak hogyan segíthet a táncmeditáció?

– A Házasság hete keretében is tartottam egy háromórás táncmeditációt, kimondottan házaspároknak, aminek célja elsősorban az volt, hogy a párok hálát adjanak Istennek és egymásnak. Sokan azt gondolhatják, hogy ez párkapcsolati problémák feloldására is alkalmas, ami valahol igaz is, de azt hangsúlyozni kell, hogy a CoeurTáncMeditáció nem terápia. Áttételesen segíthet, de csakis akkor, ha a párok megteszik a szükséges reflexiókat. Az önmagában kevés, hogy együtt részt veszünk rajta. A táncmeditáció alatt alapvetően Isten van a középpontban, akit, ha készen állunk rá, behívhatunk a problémánkba. Rendszeresen vannak egyébként egész hétvégés CoeurTáncMeditáció lelkigyakorlatok is, ahol mélyebb elmélyülésre, önreflexióra van lehetőség, ezalatt azonban végig szilencium van, ami szintén ezt a belső munkát támogatja.

Hol lehet kipróbálni?

– A Sacré Coeur nővérek kéthetente a Forrás Lelkiség Központban tartanak táncmeditációs foglalkozásokat este 6 órától 8-ig, amihez bárki csatlakozhat. A tánctudás nem előfeltétele a részvételnek, mindenkit szeretettel várnak. A belépő 1000 forint.

Bővebb információ: http://szentszivtarsasag.hu/