– Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, az elmúlt 30 évben nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly – hangsúlyozta az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Házasság hete apropóján, melyet 13. alkalommal rendeznek meg Magyarországon civil- és keresztény egyházi szervezetek kezdeményezésére. Novák Katalin hozzátette, hogy európai szinten Magyarországon nőtt a legjelentősebb mértékben a házasságkötések száma az elmúlt években.

Segítség a szabad döntéshez

Az államtitkár felidézte, 2010-ben döntött úgy az akkor újonnan megalakuló Orbán-kormány, hogy családbarát fordulatot szeretne, 1 évvel ezelőtt pedig bejelentette a miniszterelnök, hogy Családvédelmi Akcióterv indul. Ennek célja, hogy Magyarországon mindenkinek akkor és annyi gyermeke születhessen, amikor és amennyit szeretne.

– Mindenki szabadon dönthessen, hogy akár fiatalon házasságot köt, gyermeket vállal, esetleg nagycsaládot alapít – fogalmazott Novák Katalin.

Élnek a lehetőséggel

– A fiatalokon múlik, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel – mondta, hozzátéve: úgy tűnik, hogy kihasználják a segítséget. A Babaváró támogatást, amely a friss házasok életkezdését szolgálja, tavaly július óta csaknem 68 ezren igényelték, átlagosan 9,7 millió forint összegben. Hasonlóan népszerű a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a friss házasoknak két évig járó havi 5000 forint adókedvezmény is. Ez utóbbi lehetőséggel eddig 150 ezer pár élt.

Tavaly 40 éves rekord született

A házasságkötésekkel összefüggésben Novák Katalin idézte a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, tavaly november végi adatait. Ennek alapján az elmúlt évben csaknem 62 ezren házasodtak, ez a rendszerváltás óta a legmagasabb szám. Augusztusban 11 290 esküvő volt, ami 40 éves csúcsot jelent. A 2019 január-novemberi időszakban 84 százalékkal kötöttek többen házasságot, mint 2010-ben. Ugyanakkor a válások száma soha nem látott alacsony szintet ér el: míg 2010-ben a házasságkötésekhez viszonyítva 67 százalék volt a válások aránya, addig 2018-ban csak 33 százalék.

Esküvő az idősebbek ajánlásával

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke kedvezőnek és reménykeltőnek tartotta, hogy úgy nő a házasságkötések száma, hogy a válásoké folyamatosan és jelentősen csökken. Ez a trendforduló egyébként 2010-ben következett be, addig ugyanis 1976 óta egyre kevesebb esküvőt tartottak. Ma kutatási adatok szerint 10-ből 9 megkérdezett ajánlja a fiataloknak a házasságot, és 75 százalékuk nem tartja elavultnak az intézményt. Ez azt mutatja, hogy a magyarok házasságpártiak, és hisznek a házasság intézményében.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a házasság a gyermekvállalással is szoros kapcsolatban áll. Egy több generáció véleményét feltérképező kutatás során az idősebbek kétharmada mondta azt, hogy jó, ha a gyermekvállaláshoz összeházasodik a pár, de a fiatalok fele is így gondolja. A házasságban gondolkozók 97 százaléka gyermeket is szeretne.

Fűrész Tünde emlékeztetett arra is, hogy Kopp Mária, az intézet névadója annak idején férjével vizsgálta a magyarok hozzáállását a házassághoz. Megállapították, hogy az egyik legkomolyabb népegészségügyi tényező a házasság.