A koronavírus, mint minden mást, az ismerkedést és a társkeresést is az internetes térbe terelte, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az elmúlt hónapokban az online társkeresők forgalma jelentősen megnőtt.

– A párkeresők korábban is szívesen használták az ismerkedős fórumokat, de jelenleg csak ezek adnak lehetőséget arra, hogy új emberekkel lépjünk kapcsolatba – magyarázza Kozma-Vízkeleti Dániel. A párterapeuta szerint, habár az online ismerkedésnek vannak pozitív hozadékai, fontos, hogy tisztában legyünk a hátrányaival és a korlátaival is.

– Sokan sokféle motivációval és mozgatórugóval vesznek részt a társkereső alkalmazásokban. Aki eddig unaloműzésre használta, az a jelenlegi helyzetben is jellemzően arra használja, viszont aki valóban társat keres, mert magányosnak érzi magát, az a mostani időszakban, amikor alapból beszűkültek az emberi kapcsolatok, ezt fokozottabb elszántsággal, esetenként elkeseredettséggel teszi. Nagyobb lendülettel próbálkozik, nyitottabb az ismerkedésre, több társkeresőbe is regisztrál. Tehát akiben ez tényleges motiváció, az most még inkább rászánja magát a párkeresésre. Azok a szociális kapcsolatok ugyanis, amik eddig pótolhatták a társ jelenlétét, pl. barátnős csevegések, találkozó a kollégákkal, most nem állnak rendelkezésre, ezért az egyedülállóknak még inkább szükségünk van a társra. És mivel a járványhelyzetben valószínűleg sok párkapcsolatra vágyó tesz hasonlóan, az is elképzelhető, hogy most nagyobb a „választék”, és az unalomból ismerkedők mellett komoly keresőből is több van az említett fórumokon.

„Fontos, hogy halljuk a hangját és lássuk a gesztusait”

– A személyes találkozás előtt most érdemes megfutni többszörösen azokat az online megtehető köröket, amik egyáltalán egy első randi sikerét is meghatároznák – tanácsolja a szakember. – Arra biztatom a kedves olvasókat, hogy mindenképpen kerítsenek sort az ismerkedési folyamatban arra, hogy néhány levélváltás után telefonon folytassák a társalgást, és az arctalan chatelés helyett válasszák a videóbeszélgetést, mielőtt úgy döntenek, hogy vállalják a személyes találkozót, ami a pandémiás helyzetben különösen felelősségteljes döntés.

– Nagyon fontos, hogy halljuk a potenciális partner hangját és lássuk a gesztusait, az ismerkedési folyamatban ezek szoktak meghatározó „pillérek” lenni. Nyilván a videóbeszélgetés nem ér fel a személyes találkozóval, az csak egy pótmegoldás, hiszen a videochatelés során nem teljes mivoltában látjuk az illetőt, hanem azt látjuk belőle, hogy miként viselkedik egy kamera előtt, mint ahogy mi is csak annyit tudunk mutatni magunkból.

– Tapasztalataim szerint most még óvatosabbak vagyunk az ismerkedés során – teszi hozzá a párterapeuta. – Korábban is az volt a kulturális trend, hogy egyre óvatosabbá váltunk, mert az online tér személytelensége mindenfélét lehetővé tesz: a csalást és a félreinformálást éppúgy, mint a nagyon hiteles, nagyon személyes, nagyon valós önfeltárást. A mostani helyzetben ezt az óvatosságot érdemes kiterjeszteni arra, hogy fussunk több csevegőkört egy esetleges személyes találkozó előtt.

A nagy mérföldkő

– Az online ismerkedési lehetőség egyik nagy előnye a felszabadító erejű személytelensége – vélekedik Kozma-Vízkeleti Dániel. – Azok, akik félszegebbek és mondjuk egy szórakozóhelyen nem mernek kezdeményezni, az online térben meg merik szólítani azt, akit szimpatikusnak találnak, és mernek csevegni. A chatprogramon fantasztikusan szellemesek tudunk lenni, nagyon jó dumákat tudunk összegyűjteni, abszolút derűsen, oldottan tudjuk feltárni saját magunkat. Az internetes térben van időnk átgondolni a frappáns riposztokat, megkomponálni a jófej beszólásokat, amire egy valós randihelyzetben nincs idő. Tehát az online tér egyfelől felszabadító, másrészt a nagy kérdés az, hogy mi lesz az online ismerkedés lelkesültségéből, amikor a kapcsolat személyessé válik: amikor ott vagyunk egymással szemben, tudjuk-e hozni azt a fajta felszabadultságot, közvetlenséget, nyitottságot és szellemességet, amivel az internetes térben „villogtunk”. Fenn tudjuk-e tartani az érdeklődésünket egymás iránt, ugyanis az érdeklődés visz közel egymáshoz. Az első személyes találkozás mindig nagy mérföldkő, amelynek során kiderül, hogy tudunk-e egymással élőben kezdeni valamit.

Személyesen – lépésről lépésre

– Azt gondolom, hogy bár tél van, az első személyes találkozásra mégis érdemes a szabadban sort kerítenünk. Például szervezzünk közös sétát valamely mindkettőnk számára biztonságos terepen. Tehát ne egyből egy egésznapos túrát vállaljunk be a Börzsönyben, bármilyen jól is hangzik, de jó ötlet lehet egy séta a parkban: egy olyan helyen, ahol lekerülhet rólunk a maszk, mert az nagyon fontos, hogy ne egy maszk általi bekorlátozottságban akarjunk önfeledten nyíltak lenni, hanem maszk nélkül, és egy parkban ezt megtehetjük – javasolja a szakember. – Ha a randi jól sikerül és van kedvünk egy újabb találkozóhoz, no és ha bízunk a másikban, akkor jöhet a következő találkozó: ugyan a vendéglátóhelyek zárva vannak, de megihatunk egy kávét egy nyilvános, szellős fedett térben. Ha másodszorra is jól érezzük magunkat egymás társaságában és ha továbbra is bízunk egymásban, akkor sort keríthetünk egy személyesebb randevúra, például valamelyikünk otthonában, ahol rendelhetünk közösen egy pizzát és falatozás közben társaloghatunk az élet nagy dolgairól, hogy ebben a kontextusban is megismerhessük egymást.

„Vigyázzunk egymásra felelősen!”

Kozma-Vízkelti Dániel hangsúlyozza: mindenképpen ajánlatos a fokozatosságot szem előtt tartani, különösen a mostani helyzetben, és akkor találkozzunk valakivel, ha valóban érdemes. A szakember szerint a járvány visszahozza a régebbi idők normális ismerkedési tempóját, ami esélyt ad arra, hogy a lehetőségekhez képest jobban, mélyebben megismerjük a másik embert.

– Vigyázzunk magunkra és vigyázzunk egymásra felelősen! – figyelmeztet a párterapeuta. – Például ne vállaljunk személyes találkozót, ha bármilyen szempontból veszélyeztetettek vagyunk, mert mondjuk a munkánk során sok emberrel kerülünk kapcsolatba. Ebben az esetben ajándékozzuk megy egymást a várakozás és a késleltetés lehetőségével, akármilyen rokonszenves a kiszemelt személy, és akármilyen szívesen találkoznánk vele, Egy komoly társkeresés elbír ennyi bizonytalanságot, főleg, hogy ha valóban kölcsönös a rokonszenv. Addig is keressünk online alkalmakat arra, hogy minél jobban megismerjük egymást: beszélgessünk, küldjünk egymásnak személyes tartalmakat, osszuk meg egymással a gondolatainkat. Ha az internetes térben fent tudjuk tartani az érdeklődést egymás iránt, akkor érdemes lesz kivárni a személyes találkozás lehetőségét.

„Merjük megmutatni a belső értékeinket!”

Amikor azt kérdezem a szakembertől, mire figyeljünk oda a társkereső profilunk kialakításánál, Kozma-Vízkeleti Dániel rögtön aláhúzza az az első aranyszabályt.

– Mindenekelőtt törekedjünk az őszinteségre! Semmiképen nem érdemes füllenteni, mert a hamisság hamar kiderül. A nyíltság az, ami igazán bizalmat szül, és aminek cserébe bizalmat lehet várni a másik féltől. Emellett arra is biztatok mindenkit, hogy merjük megjeleníteni az értékeinket, és itt most nem az anyagi javakra gondolok, hanem a belső értékeinkre. Érdemes például megjelenítenünk mindent, amiről úgy gondoljuk, hogy egy érdeklődő személy tud kapcsolódni hozzá., ilyenek például a hobbijaink és az érdeklődésünk. Minél több ilyen van, az egy-egy újabb kapcsolódási lehetőséget jelent. Mindent érdemes megjeleníteni, amit a saját értékünknek tartunk, és amit kedvelünk magunkban, mert ha azt szeretnénk, hogy mások rokonszenvezzenek velünk, azt úgy érhetjük el legkönnyebben, ha megmutatjuk, hogy mi mit kedvelünk magunkban.