– A Nemzeti Tehetség Program (NTP) már 15 éve működik. Magas szintű tehetséggondozást végeztünk, 34 mil­liárd forint értékben 19 ezer projektet támogattunk, amelyekben évente 300–350 ezer fiatal vehetett részt. Önmagában is nagyszerű eredmény, hogy létezik olyan átfogó, folyamatosan bővülő intézményhálózat, amelyre már másfél évtizede számíthatnak a tehetséges magyar fiatalok – világított rá az előzményekre Hornung Ágnes. A családokért felelős államtitkár a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva kiemelte: a kormány célja a program bővítése, éppen ezért kellett megreformálni az eddigi rendszert.

– Tizenöt év alatt rengeteg tehetséget fedeztünk fel és támogattunk. De haladni kell a korral, ma már minden az adatokra épül, így a NTP-t is olyanná kell átalakítani, amely mindenki számára látható és mérhető, valamint lehetővé teszi a programok összehasonlíthatóságát, azok hatékonyságának elemzését is – fogalmazott Hornung Ágnes.

Hozzátette: a kormány és a programért felelős Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pontosan szeretné látni, hogy kik vesznek részt a programban, és hogy évek múltán ezek a tehetségek hogyan hasznosulnak – ez a tehetség útja.

Arra a kérdésre, hogy a pályázók mit fognak érzékelni az átállásból, esetleg szigorúbb lesz-e az új rendszer, több feltételnek kell-e megfelelni a jövőben, az államtitkár egyértelmű nemmel válaszolt.

– A pályázatokra jogosultak köre és a pályázati felhívások hasonlóak, de az adatalapú működés egyre fontosabb lesz – mondta Hornung Ágnes. Példaként hozta fel, hogy a különböző pályázatokat eddig nem lehetett összehasonlítani, mert a jelentkezésnél más-más űrlapokat kellett kitölteni. A programok változatosak, ezért volt nehéz feladat egységesíteni a rendszert. Az államtitkár hozzátette: megfeszített tempóban dolgoztak az elmúlt időszakban, de büszke rá, hogy a munka oroszlánrészét elvégezték, és innentől gördülékenyen állnak majd át az új rendszerre.

– Vannak új kezdeményezések is a megújítással, ilyen a STEMpont elnevezésű felhívás, erre egyetemek tudnak jelentkezni, a feladat a műszaki, természettudományos, matematikai és informatikai területek népszerűsítése, az ilyen szakot választók számának növelése, különösen a lányok körében – emelte ki Hornung Ágnes. 

Szintén új kezdeményezés a Tehetségközelben nyílt pályázat, melynek az a célja, hogy a fiatalok a lakóhelyükhöz közel juthassanak be tehetséggondozó programokba vagy kaphassanak egyéni mentorálást. Erre a pályázatra hazai köznevelési, szakképző és felsőoktatási intézmények, egyházi szervezetek, civil szervezetek, közművelődési intézmények és múzeumok, határon túli szervezetek egyaránt pályázhatnak.

Hornung Ágnes szerint a legfőbb cél, hogy egyetlen tehetség se vesszen el, ezt kell az adott kor követelményeihez igazítani. – Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy kibontakoztassa a képességeit. Ehhez pedig fontos a lehető legalaposabb információkkal rendelkezni arról, hogy kik vesznek részt a programban, hol tartanak tehetségük kibontakoztatásában, milyen további ösztönzésre van szükségük, és végül hogyan hasznosul a tudásuk – fogalmazott az államtitkár.