ÖTÖDIK FOLKID GYERMEK NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL GÁLA

Kiemelkedő magyarországi gyermekcsoportok mutatkoznak be az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület tagjainak részvételével, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségével együttműködésben a Múzeumkertben, június 10-én szombaton 16.00 és 18.00 óra között. 18.30-19.30 - ig mesekoncert szól gyerekeknek, Titoktok címmel, Bognár Szilvia előadásában. 20.00 – 21.00 - ig Pál István Szalonna és Bandája népzenei koncertje szórakoztatja a közönséget.  

További információk: https://www.dunakarneval.hu/hu 

NEMZETKÖZI TÁNCHÁZ ÉS TÁNCTANULÁS A VENDÉG EGYÜTTESEK VEZETÉSÉVEL

Június 12-én, hétfő 20.00 órától a Kobuci Kertben fellép a Brigham Young University American Folk Dance Ensemble (USA), a The Adjarian State Academic Song and Dance Ensemble "Arsiani" (Georgia/Grúzia) és a Bakhor State Dance Ensemble (Üzbegisztán). 

Videós ízelítő és további részletek: https://www.dunakarneval.hu/hu/programok/17/kobuci-kert-tanchaz/ 

GYEREKSZÍNHÁZ A LIGETBEN

A Hahota Gyermekszínház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja az óvodás, kisiskolás, valamint az alsó-tizenéves korosztályt a parkban. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, és közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. A programok időtartama 45-60 perc. Helyszín: Városliget - Nagyjátszótér mögött lévő, platánokkal körülvett terület. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!  

Június 18. 10:00 Kacor király (esőnap június 24.)

Június 25. 10:00 Lúdas Matyi (esőnap: július 1.)

Regisztráció és további részletek: https://ligetplusz.hu/gyerekszinhaz-lkp-liget-2023?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=ligetpluszgyerekszinhaz&utm_content=ligetpluszgyerekszinhaz   

GYEREK SZIGET A HAJÓGYÁRI-SZIGETEN  

Június 16. és 18. között rengeteg izgalmas program vár minden korosztályra.  A fesztivál kiemelt eseménye Halász Judit koncertje a Nagyszínpadon 16-án, pénteken, Kovácsovics Fruzsina és zenekara 17-én, szombaton lép színpadra. Az érdeklődők részt vehetnek a Nagy Családi Kalandjátékon. A Hangolóra program célja pedig, hogy elősegítse a gyerekek találkozását a hangszerekkel, illetve, hogy minél több gyerek figyelmét fordítsa a zene és a zenélés felé.  

A háromnapos Gyereksziget minden programja megtalálható az esemény honlapján: https://gyereksziget.hu/  

CSALÁDI NYITÓNAP ÉS FUTÓVERSENY

Nemzeti Atlétikai Központ és Szabadidőpark

Az atlétikai világbajnokságra épült Nemzeti Atlétikai Központot június 17-én, szombaton bárki megnézheti személyesen az ingyenes családi napon. Az érdeklődők játékos formában ismerkedhetnek meg az atlétika versenyszámaival, és be lehet barangolni a létesítményt. Aki regisztrál a futóversenyre, profi sportolók előtt is kipróbálhatja a futópályát. A vb-t követően a stadion a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és edzőközpontja lesz. A létesítmény nemcsak a versenysport, hanem a szabadidős és az utánpótlássport fejlesztésében is hangsúlyos szerepet kap. A budapestieket és a diákokat edzőpályák, futópályák, kültéri edzőterem, valamint számos egyéb sportolási és kikapcsolódási lehetőség várja majd.

Családi Nyitó Nap: www.atletikaivilagbajnoksag.hu

ÖRVÉNYESVÖLGY FESZTIVÁL

Az Örvényesvölgy Fesztivált június két hétvégéjén, 9-11-én és 16-17-én tartják Zalacsányban.  Az első hétvége programjai a magyar hagyományok, a magyar népzene köré fonódnak 2 napon át, gazdag gyerekprogramokkal, különleges koncertekkel, esténként táncházzal.  Fellép mások mellett a CSÍK ZENEKAR. A második hétvégén a hangsúly a nemzetközi fellépőkön van, 5 külföldi sztárvendég érkezik majd Zalacsányba, köztük a jazz, a soul, blues és az elektro-swing legnagyobbjai.  Fellép többek között CANDY DULFER, a GIPSY KINGS by Diego Baliardo, KEVIN DAVY WHITE, a DELADAP, valamint a FERENC NEMETH Freedom Trio. Emellett irodalom, e-bike túrák, vezetett ásatási bemutató és esténként táncház kíséri a koncerteket. 2018-ban Al Di Meola kis Woodstocknak nevezte az örvényesi eseményt.  

A fesztivál honlapján bővebb információk videok, képek is elérhetők a fellépőkről: https://orvenyesvolgy.hu/ 

VESZPRÉMI RÁTONYI RÓBERT OPERETTFESZTIVÁL

Utcákat és tereket neveznek át néhány napra Veszprémben! A négynapos programsorozat számos érdekes eseményt tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A június 15. és 18. közötti rendezvény igazi családi esemény, hiszen a nagyszülőktől a legkisebbekig találhat mindenki kedvére valót. Lesz gyereksziget, kézműveskedés, mini óriáskerék, a gasztroperett-térben pedig az operetthez kapcsolódó tematikus ételeket is megkóstolhat a közönség. Lesz OperettVonat is, amivel Veszprémet járhatják be az érdeklődők, miközben operett-slágerek csendülnek fel.

A fesztivál részletes programja a petofiszinhaz.hu oldalon olvasható.

BOGLYA FESZT – AZ ELSŐ ÖKO-MŰVÉSZETI FESZTIVÁL A TISZA-TÓNÁL

Itt egy boglyában vagyunk! jelmondattal, június 23-25. Között rendezik meg a fesztivált, amelynek célja az öko-szemlélet mentén a városi és a vidéki közösségek összekapcsolása. A háromnapos esemény nemcsak a zenei programokról és gasztronómiai élményekről szól, hanem közösségfejlesztésről, kulturális értékek közvetítéséről és öko-edukációról is. Öt település, tucatnyi zenés előadó, egyedülálló falusi és közösségi programok, valamint számos helyi mesterség bemutatkozása várja a fiatalokat és a családokat a Tisza-tó partján.  

A most debütáló fesztivál részletes programja itt olvasható:  https://boglyafesztival.hu/ 

10. VISEGROCK FESZTIVÁL  

A nagyobbaknak ajánljuk a Dunakanyar rockfesztiválját július 14-15-én, pénteken és szombaton. Immáron tizedik alkalommal zenélnek a rock műfaj képviselői Visegrádon, a királyi palota lovagi torna pályáján. Fellépők: P.Mobil, godfater., Tűzkerék XT, Asphalt Horseman, Jazztelen, Rockstars not Dead, Heep Freedom, Pardon Brando, Whiskey Roll

Az ingyenes esemény részletes programja itt érhető el: https://www.facebook.com/events/268308338899116 

KÖNYVCSERE PIKNIK SZOMBATHELYEN

A Rákóczi Ferenc utcai, Éva Malom Udvarba várják június 17-én, szombaton 14 és 17 óra között a könyvek szerelmeseit. Van olyan könyve, ami évek óta olvasatlanul porosodik otthon? Ráférne egy nyári frissítés a család házi könyvtárára? Az első szombathelyi Könyvcsere Pikniken elcserélhetők a feleslegessé vált kötetek!  

Bővebb információ itt olvasható.

LÉGY OTT!  - A FŐVÁROSI ÁLLAT- ÉS NÖVÉNYKERTBEN

Az állatok és növények világát bemutató változatos élményprogramok nemcsak kikapcsolódást nyújtanak, hanem a természettudományos érdeklődés felkeltését is célul tűzték ki. A Légy Ott! eseményeken keresztül, egész napos tudásgyarapító közönségprogramokban lehet része a teljes családnak, emellett a legkedveltebb növény- és állatfajok bemutatóit gondozóik és az adott téma szakvezetőinek előadásai egészítik ki, látványos és ismeretekkel teli szórakozást kínálva vendégeinknek.

Bővebb információ itt olvasható.

ESTI SÉTÁK AZ ÁLLATKERTBEN

A legbátrabbak betekintést nyerhetnek az állatok éjszakai életének titkaiba, amelyek nappal szinte biztosan nem láthatók! Kalandokkal, állatbemutatóval is várják az érdeklődőket a speciális estén. A következő Esti Séta június 15-én, este fél 7–kor indul.  

Bővebb információ: https://eveningwalks.zoobudapest.com/   

MOZGÁS ÉJSZAKÁJA 2023 BUDAPEST  

Június 16- án, pénteken Budapest szívében, a felújított Városligetben és a Hősök terén 25 sportágban próbálhatják ki magukat az érdeklődők. Itt mindenki rátalálhat arra a sportra, amelyben a legtöbb örömét leli. Futás, túrázás, bringázás, görkori, evezés. Töltse az éjszakát sportolással!  

Bővebb információ: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-mozgas-ejszakaja.html 

CSALÁDI SZABADIDŐSPORT FESZTIVÁL

A tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőpark ad otthont a Családi szabadidő- és sportfesztiválnak június 10-én, szombaton. A Tavi Napon az érdeklődők több tucat vízi és vízparti sporttal ismerkedhetnek meg. Profik útmutatása mellett kipróbálhatják például a sárkányhajózást, kajakozhatnak és kenuzhatnak, játékos bemutatókon és versenyeken vehetnek részt, sőt, a Tisza-tavon akár vízilabdázhatnak is. A fesztiválhelyszín 20 hektáros területén minden a vízről, a mozgásról és a természetről szól.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/photo/?fbid=640938584726744&set=a.483228437164427