– Holnap Budapesten találkoznak a családközpontú erők, azok a vezetők, akik a családokban látják a demográfiai kihívásokra a lehetséges legjobb választ – mondta az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter.

– Európában, sőt a fejlett világban általános, hogy nem születik elég gyermek, üresek a bölcsők és folyamatosan fogy a népesség. Ha valahol emelkedik, az a bevándorlásnak köszönhető. Nagy kérdés, hogy ezekre a demográfiai kihívásokra milyen választ adunk. A mi válaszunk családközpontú. A családban van a megoldás, a családban van az erőforrás. A fenntarthatóság záloga a család, a Földet a gyermekeinknek, unokáinknak szeretnénk megóvni és még jobb állapotban továbbadni – hangsúlyozta.

A nemzetközi csúcstalálkozón állami vezetők, politikusok, közéleti szereplők, tudósok, gondolkodók, a vállalati szféra képviselői, egyházi és civil szervezetek szereplői találkoznak egymással. A cél a gyakorlat-, és a tapasztalatcsere, a családközpontú gondolkodás elősegítése, illetve a gyermekszületések feltételeinek biztosítása.

Mintegy 500 személyes résztvevő és több mint 100 sajtóorgánum regisztrált a konferenciára, az érdeklődés nemzetközi viszonylatban is óriási.

– A csúcson felszólal Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb államfő, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, Andrej Babis cseh miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja is Orbán Viktor miniszterelnök mellett – tájékoztatott Novák Katalin.

A IV. Budapesti Demográfiai Csúcson jelenlévő állami vezetők aláírnak egy deklarációt, amellyel kiállnak a családközpontú gondolkodás mellett. Az eseményeket az érdeklődők élőben követhetik az M1 és a Duna World televíziós csatornákon, valamint a www.budapestidemografiaicsucs.hu weboldalon és Facebook-oldalon.