A Budapesti Demográfiai Csúcsot (BDS) kétévente azzal a szándékkal hívják össze, hogy döntéshozók, politikai szereplők, egyházi és civil vezetők, a gazdasági élet és a média szereplői, valamint a tudományos világ képviselői számára platformot biztosítsanak a közös gondolkodásra, a kihívások megvitatására és a közös megoldási javaslatok kidolgozására.

Fenntarthatóság és család

A 2015-ös, 2017-es és 2019-es csúcstalálkozó után az idei konferencia központi témája a demográfia és a fenntarthatóság. A résztvevők azt a kérdést járják körbe, hogy miként egyeztethető össze a fenntarthatóság és a család.

– Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek? Mit mond a tudomány és mit közvetít a média? Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében? Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám, vagy a hiányos infrastruktúra okozza? Mit tehet Európa a demográfiai válság korában? – sorolta a csúcstalálkozót érintő kérdéseket Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az esemény köszöntőjében.

Hosszú utat járt be a kezdeményezés

Az első, 2015-ben megrendezett Demográfiai Csúcson olyan európai politikusok, közszereplők, szakértők és egyházi méltóságok szólaltak fel, mint Algimanta Pabedinskiené, az akkori litván társadalombiztosítási és munkaügyi miniszter, Michael Farrugia máltai családügyi és szociális összetartozásért felelős miniszter, Demény Pál György világhírű demográfus, Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke és a II. János Pál Család- és Házasságtudományi Teológiai Intézet kancellárja, Csíkszentmihályi Mihály professzor.

A 2017-es csúcstalálkozóra már a világ minden tájáról érkeztek előadók, köztük Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, vagy épp Philip Zimbardo világhírű pszichológus. Emellett a BDS II. társeseményeként Budapest adott otthont a Családok XI. Világkongresszusának és a II. Európai Életvédő Fórumnak is.

2019-ben pedig négy kontinens több mint 20 országából érkeztek felszólalók, Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb elnök és Tony Abbott volt ausztrál miniszterelnök, valamint magyar egyházi vezetők, miniszterek, világhírű szakemberek osztották meg gondolataikat. A konferencián a résztvevők a többi között a család és népesedéspolitika versenyképességre, fenntarthatóságra és a jövőstratégiák kialakítására gyakorolt hatásáról is kifejtették véleményüket.

A negyedik Budapesti Demográfiai Csúcsot 2021. szeptember 23-24. között rendezik meg a Várkert Bazárban. A felszólalók között lesz Orbán Viktor miniszterelnök, Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök, Andrej Babiš cseh miniszterelnök, Janez Jansa szlovén miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja is.

A csúcstalálkozó részletes programja itt olvasható.