Hornung Ágnes az M1 Ma este című műsorában ismertette: a Köbüki pályázatra október 12-ig jelentkezhetnek azok a középiskolai tanárok, mentorok, akik kiemelkedő munkát végeznek a tehetséggondozásban, az ösztöndíj kiterjed a matematikára, fizikára, kémiára, biológiára, földrajzra, informatikára, magyar nyelv és irodalomra, történelemre és az ének-zenére. Az ösztöndíj elnyerése nem jár többletfeladattal a támogatásban részesülő pedagógusoknak, ugyanakkor ösztönzést jelenthet a megkezdett munka folytatására annak érdekében, hogy Magyarországon egyetlen tehetség se vesszen el. Jelentkezni a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján (emet.gov.hu) lehet, itt találhatók meg a részletes információk is.

Az államtitkár kifejtette: a Nemzeti Tehetséggondozó Program már több mint 15 éve létezik, ez idő alatt 34 milliárd forint értékben támogattak több mint 19 ezer pályázatot, vagyis a tehetséggondozás működik, de a Köbüki program újdonság, mert eddig inkább a diákok kaptak elismerést.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium által alapított Köbüki azon középiskolai tanárok munkáját szeretné elismerni és ösztönözni, akik legalább három éve dolgoznak a tehetséggondozásban. 

A pályázatok elbírálásánál figyelembe veszik - a benyújtott pályázatok számára tekintettel - a pályázatok benyújtásának időbeli sorrendjét, valamint a feltételeket úgy határozták meg, hogy a pályázatot az ország minden térségéből egyenlő eséllyel lehessen benyújtani. Az elbírálás pontozásos rendszer alapján zajlik. Vannak alapvető kritériumok, amelyeket teljesíteniük kell a pedagógusoknak, és amelyekkel már pontokat tudnak gyűjteni. Ezen felül lehet még többletpontokat szerezni például azáltal, hogy valaki akkreditált tehetségpontok munkájában vesz részt, az elmúlt három évben tudományos diákköri konferenciára, egyetemi felkészítő programokba delegált diákokat vagy tehetség-tanácsadással, pályaorientációval foglalkozott. Az is többletpontot hoz, ha a pályázó pedagógus emelt szintű érettségire készített fel diákokat.

Az államtitkár hangsúlyozta: nem csak azok jelentkezhetnek, akiknek a diákja például valamilyen versenyen eredményt ért el; várják a tehetségmentorálást végző, tehetségműhelyt vezető, tehetséggondozó képzésen részt vett középiskolai tanárok jelentkezését is, és azokét is, akik úgynevezett kedvezményezett, fejlesztendő, vagy komplex programmal fejlesztendő járásban végeznek tehetséggondozó tevékenységet. A jelentkezőket az ország egész területéről várják - tette hozzá.

A nyertes pedagógusok 10 hónapon keresztül nettó havi 75 ezer forintos támogatásban részesülnek szeptembertől júniusig. Hornung Ágnes ismertette: miután október 12-e a határidő, várhatóan novemberre bírálják el a pályázatokat, de a nyertesek visszamenőleg megkapják a támogatást.