A START programcsalád olyan alapvető, vállalkozásindítást segítő szakmai képzéseket nyújt a fiataloknak, amely átfogó támogatást biztosít számukra kreativitásuk és egyéniségük kibontakoztatásához.

Az idén első alkalommal meghirdetett START Ideathon a 16-20 éves középiskolásokat célzó, kétfordulós ötletverseny, ahol folyamatos képzés és támogatás mellet az ötlettől mindössze öt hónap alatt annak vizuális megjelenítéséig, egy prototípus kialakításáig is eljuthatnak a pályázók. Célja, hogy a fiatalok vállalkozói kedvét felkeltse és bevezesse őket a vállalati életbe. A programba a Minősített Tehetséggondozó Műhelyekben és azok partnerintézményeiben tanuló diákok jelentkezését várják a szervezők. A győztes, a tárgynyereményeken túl automatikusan felvételt nyer a következő évi START Basic programba - közölte a Nemzeti Tehetség Központ.

A START Basic azokat a 18 és 27 év közötti fiatalokat szólítja meg, akik már egy jó ötlettel rendelkeznek, de tanácstalanok abban, hogy azt hogyan alakítsák át működőképes vállalkozássá. A Basic program keretein belül a jelentkezők ötletvalidációs, valamint termékfejlesztéssel és üzleti tervezéssel kapcsolatos alkalmakon vehetnek részt. A hathetes, kieséses rendszerű képzési folyamat végén az öt nyertes csapat 3-3 millió forintos díjazásban részesül, valamint lehetőséget kap arra, hogy egyenes ágon jusson be a START Pro programba.

A START Pro célja már a konkrét piacra lépés, majd ezt követően a gyors növekedés és skálázhatóság biztosítása. A hét alkalomból álló képzés során a fiatalok az üzleti modellek, marketing és PR eszközök, értékesítési technikák, szervezetfejlesztés, jogi - és pénzügyi alapok témaköreiben mélyedhetnek el. A csapatok munkáját kulcsmentorok támogatják, akik heti, online konzultációs alkalmak során segítenek beépíteni a tanultakat. 

A képzést a most már hagyományosnak tekinthető Demo Day zárja, ahol a csapatok bemutatják ötleteiket. A Pro program két kategóriájának (nonprofit/forprofit) díjazottjai 5-5 millió forintos nyereményben részesülnek, a különdíjas csapat pedig összesen 5 további mentoring alkalmat érdemelhet ki.

A START programcsalád a vállalkozásfejlesztés mellett a kapcsolatépítést is segíti, célja, hogy egy olyan közösség alakuljon ki, amely hosszabb távon is tudja segíteni egymást.

A START Basic programba 2023. december 11-ig, a START Pro programba 2024. február 15-ig az ntpstartprogram.ntk.hu oldalon lehet jelentkezni.