Teljesen természetes, hogy a hosszú párkapcsolat során hullámhegyek és hullámvölgyek váltják egymást. Nem mindegy azonban, milyen mély az a bizonyos hullámvölgy. Ha nem akarjuk észrevenni az intő jeleket, nem próbáljuk megoldani a felmerülő problémákat, akkor csak nagyon nehezen érhetjük el, hogy újra felfelé íveljen a kapcsolat. Íme néhány tipp, mire figyeljünk a mindennapokban, hogy az a bizonyos hullámvölgy minél enyhébb legyen!

1. A jó fajta rutin

Tervezzük meg úgy a hetünket, hogy legyen egy este, amikor történjen bármi, mi akkor is elmegyünk randizni a kedvesünkkel. Ezek a fix programok segítenek kiszakadni a hétköznapok mókuskerekéből, és végre valódi figyelemmel fordulhatunk egymás felé. Érdemes ezeken az alkalmakon átbeszélni, van-e bármi, ami zavar, bánt bennünket, így elkerülhetjük, hogy a másik magában őrlődjön egy-egy problémán. A beszélgetés alatt soha ne vádaskodjunk, ne támadjuk a párunkat, csakis a saját érzéseinket fogalmazzuk meg!

2. Home office-ban se „vigyük haza” a munkát!

„Otthoni munkavégzéskor jó ötlet, ha közösen ebédelünk, kávézunk, esetleg ebéd után megejtünk egy kis közös sétát.”

A vírushelyzet miatt sok pár még mindig összezárva dolgozik, ami nem a legideálisabb helyzet, számos feszültség forrásává válhat. Fontos, hogy otthon is tartsuk a munkaórák számát, és ha vége a napnak, akkor már ne olvasgassunk maileket, ne beszéljünk a munkáról, hanem próbáljunk egymásra, a családra koncentrálni. Természetesen jogos elvárás, hogy a kedvesünk érdeklődjön a foglalkozásunk iránt, de ne várjuk el, hogy mindig türelmes és figyelmes legyen, ha állandóan a „benti” dolgokról mesélünk. Otthoni munkavégzéskor viszont jó ötlet, ha közösen ebédelünk, kávézunk, esetleg ebéd után megejtünk egy kis közös sétát. Mind-mind jó alkalom a kikapcsolódásra és az egymásra hangolódásra.

3. Tegyünk a szexuális élet ellaposodása ellen!

Ha nem figyelünk oda, könnyen rutinszerűvé válhat az együttlét. Kapcsolati válsághoz vezethet, ha nem orvosoljuk idejében a problémát. Fel kell tenni a kérdést, mi a baj a párkapcsolatunkkal, ha észrevesszük, hogy párunk már nem olyan lelkesedéssel közeledik hozzánk, vagy ha mégis sor kerül az együttlétre, akkor is igyekszünk gyorsan letudni. Ne halogassuk a beszélgetést, nyíltan kérdezzünk rá, mit szeretne másképp a partnerünk, és mondjuk el nyugodtan azt is, ami minket zavar. Ha ketten nem tudjuk feléleszteni a szikrát, ne féljünk szakemberhez fordulni!

4. Éreztessük, mutassuk ki, mondjuk ki!

„A legideálisabb az, ha nemcsak kimondjuk, hanem ki is mutatjuk szerelmünket.”

Nem mindenki beszéli ugyanazt a szeretetnyelvet, ami természetes, hiszen hozott mintákból dolgozunk. Mégis érdemes e téren is egymásra hangolódni, vagy legalábbis ismerni a párunk szeretetnyelvét. Egyesek ölelésekkel, csókokkal mutatják ki a másik iránt érzett szerelmüket, megint mások különböző kedves gesztusokat tesznek – nem kell virágcsokorra gondolni, néha a szeretet jele az is, ha a kedvesünk elmosogat, mert látja, fáradtak vagyunk hozzá. Aztán persze akadnak olyanok is, akik nyíltan mernek és képesek is beszélni az érzéseikről. Velük könnyebb kezelni a konfliktusokat is, mert nem kell azon gondolkozni, vajon mi járhat a partnerünk fejében. A legideálisabb persze az, ha nemcsak kimondjuk, hanem ki is mutatjuk szerelmünket, és nap mint nap apró kedvességekben is kifejezzük, mennyire fontos számunkra a másik és az, hogy boldognak lássuk őt. Ha törekszünk arra, hogy kölcsönösen figyelmes szerelemben éljünk a párunkkal, akkor sok esélye nincs a komolyabb hullámvölgyek felbukkanásának.

(fotó: Shutterstock)