A program célja, hogy Magyarország versenyképességét növelve célzottan támogassa a piaci igényekhez alkalmazkodó kutatói karrierépítést. Magyarország új innovációs stratégiájának fókuszában a tudásalapú gazdaság megerősítése, a kutató helyek, az egyetemek és a gazdaság összekapcsolása áll. 

A speciális ösztöndíjprogram az ipari és szolgáltatói szektorok kutatás-fejlesztési igényeihez igazodva támogatja a tehetséges magyar fiatalok tudományos karrierjét. A nyertes pályázók 24-43 hónapon keresztül havi nettó 400 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, hogy vállalati együttműködésben, valamelyik hazai egyetem doktori iskolájának intézményes keretei között dolgozzák fel kutatási témájukat. A fiatal kutató mellett támogatásban részesül az őt befogadó doktori iskola, valamint a témavezető és a bevont vállalati szakértő is. A 2020 óta futó program keretében 19 egyetemen 366 doktorhallgató projektjének megvalósítását támogatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal,  eddig közel 14 milliárd forint értékben.

„Az ösztöndíjprogram legfőbb célunkat az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását valósítja meg azzal, hogy a doktorandusz a kutatásai témáját az ipari szereplővel és az egyetemmel közösen határozza meg, koordináltan dolgoznak együtt. Ez az alapja annak, hogy emelkedjen a magyar szabadalmak száma, erősítve ezzel a magyar innovációt, nemzetünk jövőképességét ”– mondta el a meghirdetés kapcsán Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára. Hozzátette: a Program a fiatal kutatóknak biztosít újabb lehetőséget célzott karrierépítési stratégiák megvalósítására a kutatás-fejlesztés és az innováció világában.

A Kooperatív Doktori Program felhívásra 2023. július 20-ig nyújthatnak be pályázatot mindazok a hallgatók, akik doktori tanulmányokat folytatnak, vagy azt a 2023/2024-es tanévben megkezdik és a kutatásaikban közreműködő vállalati partnernél szerződéses jogviszonyban állnak. A beérkező pályázatokat dedikált szakmaJelentős ösztöndíjjal segíti a vállalati együttműködésben folytatott kutatásokat Kooperatív Doktori Program, elsősorban matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai területeken.i testület bírálja el, amelyben helyet kapnak a felsőoktatás és a versenyszféra képviselői is. A program részleteiről bővebb információ a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján érhető el.

A pályaválasztási folyamat megismerésében, az életpályatervezésben, illetve a karrierdöntésben segíti a fiatalokat és szüleiket a Családbarát Magyarország Központ pályaorientációs képzése.