Baradla-barlang

Az 1995 óta az UNESCO világörökségét képező Aggteleki-karszt leghíresebb látványossága az Aggtelek és Jósvafő alatt húzódó Baradla-barlang, amely nemcsak Közép-Európa, hanem Magyarország legismertebb, legnépszerűbb, leghosszabb, legrégebben kutatott, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. A 25 kilométer hosszú komplex barlangrendszer egy részét, a Domica-barlangot Szlovákiából közelíthetjük meg.

Az érdeklődők többféle barlangtúrából választhatnak: a kivilágított, betonjárdával, lépcsőkkel kiépített szakaszokat utcai ruhában is látogathatjuk, míg a vállalkozóbb kedvűek barlangász vezetésével, 4-5 órás, fejlámpás, overallos kalandtúrákon is részt vehetnek.  

A Baradla-barlang aggteleki szakaszán családok számára is szerveznek élménydús programokat: a legkisebbeket egy elvarázsolt, föld alatti Meseország várja. Aki kíváncsi arra, hogyan keletkeztek a barlangok, milyen – sokszor emberi szem számára láthatatlan – élőlények laknak itt, érdemes részt vennie a mesés barlangtúrán, ahol a Baradlamanó mutatja be birodalmát. A gyerekek kifürkészhetik a mélység titkait, és zenét hallgatva csodálhatják meg a szebbnél szebb cseppköveket.

Bővebb információ: https://anp.hu/baradla-barlang 

Lóczy-barlang

A Balatonfüred északi peremén emelkedő Tamás-hegy lábánál található Lóczy-barlangot a város központjától autóval öt perc alatt, gyalog félórás sétával érhetjük el. Az 1882-ben feltárt, közel 150 méter hosszú és 20 méter mély látványosság a Balaton világhírű kutatója, id. Lóczy Lajos nevét viseli és 1934 óta fogadja a látogatókat. A fokozottan védett, régészeti védelem alatt is álló barlangot utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogathatjuk. A nagyjából félórás kellemes sétával bejárható látványosság a kisebb gyerekeknek is élvezetes programot kínál. Miután megtekintettük a barlangot, a zöld turistajelzést követve érdemes felmennünk a hegy tetejére is, ahol a Jókai-kilátóból csodálhatjuk meg a környéket.

Bővebb információ: http://magyarnemzetiparkok.hu/loczy-barlang/ 

Szemlő-hegyi-barlang

A Duna–Ipoly Nemzeti Park területén, a Budai-hegységben található, igazán család- és gyerekbarát látványosságként számontartott Szemlő-hegyi-barlang 1986-ban nyitotta meg kapuit a látogatók számára. A jelenleg 2200 méter hosszban feltárt, fokozottan védett barlang Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több tágas folyosóból áll, bejárható útvonalszakasza közel 300 méter hosszú. Az itteni kalandozás egyik érdekessége, hogy a vezetett barlangtúra egy pontján még a tökéletes sötétséget is megtapasztalhatjuk. A barlang tiszta, pormentes levegője gyógyírként szolgálhat a légzőszervi betegségben szenvedőknek.  Az egész évben, kedd kivételével minden nap látogatható nevezetesség varázslatos mesevilággal várja a kisgyermekes családokat is.  

A barlangtúra előtt vagy után érdemes megtekinteni a bejáratnál található interaktív kiállítást, amely a kisebbek számára is sok érdekességgel szolgál. A hangulatos "barlangolás" után pedig lazíthatunk egy kicsit a barlang feletti felújított parkban, ahol csúszdákkal és mászókával felszerelt játszótér csalogatja a gyerekeket, a pihenni vágyókat padok és asztalok várják. Aki pedig végigjárja a parkban kialakított geológiai tanösvényt, sok érdekeset megtudhat Budapest és térségének 8 legfontosabb építőkövéről.

Bővebb információ: https://www.dunaipoly.hu/hu/helyek/bemutatohelyek/szemlo-hegyi-barlang 

Csodabogyós-barlang

Ha gyermekünk elmúlt már tíz éves, és szülőként kellően elszántak vagyunk egy földalatti családi kalandozáshoz, akkor Balatonederics közelében egy igazi overallos barlangtúrán tehetjük próbára a bátorságunkat és az ügyességünket.  

A Keszthelyi-hegység keleti peremén, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén található Csodabogyós-barlang hazánk kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. Nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta.

A „Csodabogyós” jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, de a barlangtúrák ennek csak töredékét érintik. Ami a „benti” látnivalókat illeti, mindenképpen érdekességnek számít, hogy egyes szakaszokon dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt, például cseppköveket találunk.  

Jó tudni, hogy a barlangtúra edzésnek sem utolsó, ugyanis néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva tudunk haladni, így a másfél-két órás alap túra alatt is jócskán kell hajolgatni és mászni, ami fizikailag igencsak igénybe veszi a vállalkozó kedvű túrázókat.

Mivel a barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni, a túra bevezetőjeként egy körülbelül 40 perces sétát kell megtennünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében a bázistól a barlang bejáratáig. Túránk során pedig tapasztalt barlangi túravezetők segítik utunkat.  

Fontos tudnivaló, hogy kiskorúak a barlangtúrán szülővel vagy törvényes képviselővel együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári kísérettel vehetnek csak részt, 10 év alatti gyermekek pedig nem látogathatják a barlangot.  

Bővebb információ: https://www.csodabogyos.hu/ 

Tapolcai-tavasbarlang  

A nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, majd egy évtizeddel később a látogatók számára is megnyitották. Érdekesség, hogy ez a barlang volt hazánk első, villanyvilágítással ellátott, idegenforgalmi célokra is használt barlangja.

A Tapolca városa alatt húzódó, 1982 óta fokozottan védett, a mészkő repedéseibe bejutó víz által kialakított tavasbarlang teljes hossza 3280 méter, ebből a látogatható rész körülbelül 300 méter. A legnagyobb élményt természetesen a csónakázás nyújtja felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A minden korosztály körében népszerű körtúrán a kristálytiszta vízen, hangulatos fényekben csónakázhatjuk körbe a barlangot.  

Mindemellett a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont tíz kiállítótere további izgalmas, élményekkel teli programokat kínál kicsiknek és nagyoknak. Minden teremben újabb és újabb kalandra invitálják a gyerekeket, ahol mindenki mozgósíthatja ügyességét, fantáziáját, ötletességét. Az itt látható interaktív kiállítás a kisebbek számára is élvezetes módon mutatja be a barlang történetét, a karsztvidékek világát. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét "kőtapogató" teszi próbára, de a játszóteret vagy a mászófalat is kipróbálhatjuk.

Bővebb információ:  https://www.bfnp.hu/hu/latogatohelyek-3/tapolcai-tavasbarlang-tapolca