A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) zajló program keretében rendezett konferencia megnyitóján kiemelte: ilyen segítő a Pécsi Tudományegyetem, valamint az intézmény által indított Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program. De ebben a munkában partner a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a tárca gondozásában működő Nemzeti Tehetség Program (NTP) is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az NTP keretében - egyebek mellett ösztöndíjak, tehetséggondozó programok, tanulmányi versenyek formájában - minden tehetségterületet elértek az elmúlt 14 évben ez idő alatt és 19 ezer sikeres projekt valósulhatott meg.

Kitért rá: a tárca portfóliójába olyan sikeres projektek is vannak, mint a tehetségek egyéni fejlesztését támogató Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj vagy a Start Program, amely a vállalkozóvá válást ösztönzi.

Miseta Attila, a PTE rektora úgy vélekedett: a tehetség kitartás, munka nélkül nem ér sokat, a tehetségek támogatása pedig azért kiemelkedően fontos feladat, mert a talentumok lehetősége határtalan: mindig lesz olyan tudományterület, amelyen felfedezéseket lehet tenni - mondta.

A PTE csütörtöki Tehetségnap Konferenciáján a PTE-n a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló Kriszbacher Ildikó Tehetséggondozó Program 2022-2023-as évadát zárták le, továbbá az egyetemi Doktorandusz Önkormányzat kiválóságait és témavezetőiket, valamint a PTE Szinapszis Mentorprogramjának középiskolás mentoráltjait és egyetemi mentoraikat ismerték el oklevelekkel.