A családokért felelős államtitkár a videóbejegyzésben azt mondta: "Liszt Ferenc, Szentgyörgyi Albert, Neumann János vagy Karikó Katalin mind olyan honfitársaink, akiknek nevét az egész világon ismerik. Közös bennük, hogy tehetségüket Magyarországon felfedezve indultak el pályájukon. Ha ma megkérdeznék tőlük, hogy ki volt az, aki karrierjük elején segítette, támogatta őket, válaszaikban közös lenne, hogy mentoraik nélkül nem sikerült volna elérniük céljaikat." 

A tehetséggondozás ugyanis nem képzelhető el olyan elhivatott oktatók nélkül, akik felismerik a diákok értékeit, és egyengetik a kibontakozó tehetségű fiatalok útját, ezért "megköszönve munkájukat és ösztönözve annak folytatását", a tehetséggondozásnak kiemelt figyelmet szentelő pedagógusok elismerésére a KIM a Nemzeti Tehetség Program részeként elindítja a Köbüki elnevezésű tehetséggondozó tanári ösztöndíjat - közölte az államtitkár.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott: "építsük együtt a tehetségek országát".

Ismertetése szerint a tehetséggondozásban kimagasló munkát végző tanárok havonta nettó 75 ezer forint ösztöndíjra pályázhatnak, amely 10 hónapon át, szeptembertől júniusig jár. A felhívásra középfokú oktatási intézményben legalább három éve dolgozó matematika, fizika, biológia, kémia, földrajz, informatika, magyar nyelv és irodalom, történelem vagy ének-zene szakos tanárok jelentkezhetnek.

A programmal olyan szakemberek munkáját szeretnék támogatni, akik kiemelkedő eredményeket érnek el a tehetséggondozásban, például szakkörök, tudásműhelyek vezetésével vagy versenyre felkészítéssel - emelte ki Hornung Ágnes.

Hozzátette, a most kezdődő tanévben több mint 1600-an élhetnek majd a lehetőséggel, amelynek részletei az emet.gov.hu honlapon találhatók.