Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója

A Családbarát Magyarország Központ örökbefogadással kapcsolatos szakmai munkája, képzései már több mint öt éve zajlanak a Családbarát Ország projekt keretében. A 2016-os programtervezés óta történt változás az ágazati irányításban, amelyre a szervezeti átalakítás is reagált, illetve a korábbi, területi felosztáson alapuló hazai rendszert egységesítették az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatban. A struktúra végleges felállásának ismeretében készítették el a szakemberek az örökbefogadás szakmai módszertanát és új oktatási anyagokat fejlesztettek ki. Ezekről is beszélt a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója, Annus Gábor. 

– Minden képzésünk az örökbefogadó szülőket segítő szakembereknek szól – kezdte Annus Gábor. – Az örökbefogadás rendkívül érzékeny téma, mindkét oldalon egy egész életre szóló döntést kell meghozniuk a szereplőknek, az örökbefogadók életében ráadásul számtalanszor megjelenik egy nagyon komoly trauma, veszteségérzés, amelyet fel kell dolgozni. Amíg ez nem sikerült, addig nem is szabad belevágni az örökbefogadás folyamatába. 

– Az egyik új képzésünk a krízishelyzetben lévő várandósokkal foglalkozó szakembereknek nyújt támogatást. A cél minden esetben: segíteni az édesanyát a döntésben. Végigbeszélni annak minden következményét és támogatni az elhatározásában, bárhogy is dönt. Amit szem előtt kell tartani, hogy a legfontosabb a gyermek sorsa, nem pedig az örökbeadó döntése és nem is az örökbefogadó elvárása. A fő motiváció a gyermek további életének a rendezése. Ezen a szemüvegen keresztül kell végignézni a folyamaton és támogatni a szereplőket. 

– Szintén új képzésünk a nyílt örökbefogadások előkészítése teammunkában elnevezésű programunk, illetve igény mutatkozott a folytatásra az örökbefogadó szülőket képző trénerek képzése kapcsán is. Korábban 99-en már elvégezték ezt a képzést, de további 20 szakember számára is adott lesz a lehetőség a véglegesített módszertan alapján frissített tananyaggal tervezett folytatásra – hangsúlyozta a szakmai igazgató. 

Frissített módszertan 

A módszertan öt nagy fejezetből áll: a krízistanácsadásból, az örökbe fogadni szándékozók alkalmassági vizsgálatából, az örökbefogadás előkészítésének lépéssoraiból, az örökbefogadhatónak nyilvánítás szempontrendszeréből és a szakma által is üdvözölt utánkövetésből. 

– Sem a képzéseink, sem a módszertanaink nem állandóak, időről időre aktualizáljuk őket – folytatta Annus Gábor. – Hogy egy egyszerű példát mondjak, a mai általános iskolások már nem azt és nem úgy tanulják, mint amikor én voltam kisdiák. Minden tananyagnak van egy érvényességi ideje, amely után meg kell újítani szakmailag és a szabályozó környezet változásai miatt is, hiszen folyamatosan újabb kutatások, attitűdfelmérések látnak napvilágot. A szakmai megalapozottság mellett a terepen dolgozók tapasztalatai és a jó gyakorlatok adják egy értékes tananyag alapját. Örülök neki, hogy ennél a módszertannál is össze tudtuk kötni az elméleti ismereteket a gyakorlati tapasztalatokkal, mert feltétlenül ismerni kell a gyakorlatot a jó minőséghez. Ez egy gyakorlati kézikönyv, amely tényleg segít. Közérthető nyelven szól és a lehető leghasznosabb lépéssorokat tartalmazza – enélkül nem is lehet a gyakorlati tapasztalatokat becsatornázni. A módszertan egységes segítséget ad minden, a területen dolgozó kollégának. 

Örök dilemma 

– Folyamatban van egy összetett kutatásunk, amelyet a hazai örökbeadással és örökbefogadással foglalkozó szervezetek és az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat szakembereivel közösen alakítottunk ki – számolt be a szakmai igazgató. – Lezajlottak az interjúk a szakemberekkel, az örökbefogadásban érintettekkel és hamarosan indul az online kérdőíven való adatgyűjtés. Hiszek benne, hogy ennek a kutatásnak az eredményei a szakpolitika és a szakmai szervezetek számára is értékes, komoly alapot képezhetnek. 

A képzések, a módszertan frissítése és az örökbefogadással kapcsolatos kutatás is elsősorban a szakmának, a szakembereknek és a szakpolitikának szól. A Családbarát Magyarország Központ tavaly őszi kommunikációs kampánya viszont a civil lakosságot szólította meg ebben a rendkívül pozitív, felelősségteljes témában, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a társadalomban az örökbefogadás lehetőségét és az élethelyzet sajátosságait. 

– Örök dilemma: gyorsítsuk az örökbefogadás folyamatát vagy legyünk minél alaposabbak? – tette fel a kérdést Annus Gábor. – Nagyon érzékeny a téma, nincs is rá pontos válasz, de akik szeretnének örökbe fogadni egy gyermeket, azok hajlandóak áldozatot hozni. A munkánk során tapasztaljuk, hogy egy örökbefogadás során a számos kihívás mellett milyen nagyszerű, szívmelengető élményeket élnek át szülők. Szeretnénk emelni az örökbefogadás társadalmi elfogadottságát, hiszen van-e annál csodálatosabb, mint egy gyermeket szerető családban tudni?