Színésznek készült, a koronavírus sorozatsztárrá tette. Bátran használom ezt a kifejezést, tudja, hogy sokan így említik, bár az Országos Rendőr-főkapitányság színészből lett szóvivője kissé idegenkedik tőle. Amikor a nőismerőseim megtudták, hogy Gál Kristófhoz készülök, soha nem látott ötletlavina indult el, mit kérdezzek meg tőle és mit figyeljek meg rajta. Tudjam meg, civilként milyen ruhát hord, tényleg olyan vicces és jófej-e, mint az Operatív Törzs tájékoztatóin volt. Igyekeztem eleget tenni, de előre bocsátom: a szóvivő küzdelmes évek után ugyan, de újra boldog a feleségével, és két kamaszgyermek édesapja. És igen, jófej, közvetlen, őszinte, de nem mókamester. A Teve utcai Rendőrpalotában, hivatali ruhában fogad az alezredes. Személyesen jön le elém a földszintre, a kollégák üdvözléséből kiderül, munkahelyén is szeretik.

Hozzászokott a sztárélethez, megismerik az utcán?

– Azt hiszem, hogy igen. Bár az egyenruhához kötődik az arcom, inkább abban vagyok ismerős az idegeneknek.

Ha nincs szolgálatban, hogyan öltözködik?

– Teniszpóló, térdnadrág, vászoncipő.

Sokat olvastunk arról, hogy minden nap kora reggel kezdődött az Operatív Törzs munkája, ön mégis frissnek és üdének látszott a tévéfelvételeken. Ehhez úgy gondolom, egy biztos háttér is kellett. A felesége hogyan viselte, hogy hónapokra egyedül maradt a gyerekekkel?

– Köszönöm szépen, jól. Idézőjelben mondom persze, de szerencsések vagyunk. Ő bábszínész, a kecskeméti Ciróka Bábszínház művésze, Krucsó Rita. A járvány alatt csak online munkája volt, hiszen nem tartottak előadásokat. A gyerekekkel együtt azonnal fejest ugrott a digitális oktatásba, én nem voltam otthon, szóval valóban mindent egyedül csinált. Hiányzott neki a közönség, de jól érezte magát otthon.

Színészszerelem volt az önöké?

– Igen, a színművészetin ismertük meg egymást. Én a „legendás” Máté-osztályba jártam, Máté Gábor volt az osztályfőnököm, Rita pedig bábszínész szakra járt. Nekem a Vígszínházban ajánlottak szerződést, végül Egerbe mentem ötödmagammal. Úgy indultunk, hogy megváltjuk a világot. A jó szerepek, a fejlődés, a kihívások dacára egy idő után azt éreztem, nem vagyok a helyemen. Elmúlt a lobogás, kialudt a láng.

A felesége hogyan fogadta?

– Nem lelkesedett, hiszen ő egy színészhez ment hozzá, akivel együtt lehetett örülni a sikernek, vagy hosszasan beszélgetni egy kevésbé jó előadásról. Ez hirtelen kiveszett, a közös gondolkodás és érdeklődés megszűnt. Én hiába mentem haza lelkesen a rendőrségről, ő kevésbé tudott mit kezdeni a bűnügyekkel. Egy hosszú, évekig tartó, mély válságba került a házasságunk. Persze nem csak a pályaváltásomtól.

Szokatlan, hogy ezt felvállalja. Az ismert emberek csodálatos, irigylésre méltó harmóniáról beszélnek, álompárok vesznek minket körül.

– Én ezt vállalom, ez is az életem része, a házasság nem könnyű intézmény. Hat-hét évig tartott a mi nehéz korszakunk, nemsokára a 17. házassági évfordulónkat ünnepeljük. Nem dobáltunk tányérokat, nem üvöltöztünk, sőt közös nyaralásokra mentünk. De csak egymás mellett éltünk.

Mitől jött a fordulat?

– Mondhatnám, hogy a Jóisten segített. Mi ugyan mindent megtettünk, de mindig elcsúszott közöttünk az akarat. Amikor ő akarta rendbe hozni, akkor azt én nem vettem észre, amikor én szerettem volna javítani a kapcsolatunkon, akkor már késő volt. Amikor az ORFK-n szóvivő lettem, megváltozott a munkabeosztásom, hétfőtől péntekig itt voltam. Már nem utaztam annyit haza, és elegem is lett a sokévi küszködésből. A gyerekek kéthetente voltak nálam, egy alkalommal eljött a feleségem is, és azt kérte, adjunk magunknak még egy esélyt. Annyira váratlanul ért, olyan őszinte és sebezhető volt, hogy azt éreztem, megtört a jég.

Említette a Jóisten segítségét. Fontos a hit?

– Nyolcgyermekes, vallásos családban nőttem fel. Amikor bekerültem a főiskolára, kiszakadtam belőle, eljöttem a Budai Várból is, ahol felnőttem, és belekóstoltam a nagybetűs életbe.

Tékozló fiú korszak kezdődött?

– Ez nagyon találó. Igen. Akkor azt hittem, mindenre nemet kell mondani, ami addig volt, és mindenre igent, ami addig nem. Akkor kezdtem visszatalálni a normális mederbe, amikor Ritával találkoztam. Újra templomba jártam, ő pedig jött velem.

Hány évesek a gyerekek?

– A fiam 16 lesz, a lányom 13 éves.

Rendőr vagy színész lesz belőlük?

– A fiam a történelem és a földrajz őrületében él, a nyelvek is érdeklik, a lányom viszont énekel, szeret szerepelni.

Azt már tudjuk, hogy színészként nem érezte jól magát, de hogyan lett végül rendőr?

– Jelentkeztem a rendőrséghez, ahová felvettek, és elküldtek egy átképző tanfolyamra, erre azoknak van lehetőségük, akiknek van diplomájuk. A bűnügyön kezdtem, vizsgáló voltam. Ez azt jelenti, hogy nem ismeretlen tettes ellen nyomoztam, mint egy nyomozó, hanem ismert elkövetős ügyekkel foglalkoztam. Mindezt az I. kerületi Rendőrkapitányságon kezdtem el 2007-ben. Közben a feleségem a kecskeméti színházba szerződött, és mivel költöznünk kellett, kértem az áthelyezésem. Ott, a megyei főkapitányágon az életvédelemmel és erőszakos bűncselekményekkel foglalkoztam. Aztán elment egy sajtós, és a főnökeimnek eszükbe jutott, hogy engem már megtanítottak beszélni, én lehetnék az utód. Később jött az ORFK.

Újdonságot hozott a rendőrségi kommunikációba. Nem koppintottak az orrára a főnökei az Operatív Törzsben is megmutatkozó lazasága miatt?

– Szóltam nekik, ha tréfával készültem. Utólag azt a visszajelzést kaptam, hogy jól működtek ezek az apró kis megnyilvánulások. Szerintem fontos, hogy a legnagyobb bajban se veszítsük el a humorérzékünket. Müller Cecíliáékkal természetesen észrevettük, hogy mémek lettünk, és mindannyiunk szándéka volt, hogy kifejezzük, ez nekünk tetszik. Egyébként ma már aki a rendőrségi kommunikáción dolgozik, irtja a szakzsargont, és érthetően próbál beszélni.

Ön engedélyezett már magának vállmagasságával megegyező vagy annál mélyebb mederszakaszban való tartózkodást? És, ha igen, a nyári időszakra jellemző környezeti hőmérséklet-emelkedés következményeként felhordta a kellő mennyiségű hűsítő folyadékot?

– Ez a kétéves videó a fürdőzés szabályaira hívja fel a figyelmet. Az Orfűi-tó mellett készült Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszóval. Nemrég készült el az ORFK Facebook-oldala, és amint feltettük, pillanatok alatt 200 ezres nézettsége lett. Eddig nem nagyon jutott el az emberekhez. Elképesztően nagy a közösségi média ereje. Tudom persze, hogy az ismertségemben közrejátszik az Operatív Törzsben való szereplésem is.

Nagyon emberi volt, amikor az utolsó adás végén megölelte Müller Cecília tisztifőorvost. Megszerette?

– Nagyon. Egy profi tévéstúdiót rendeztek be nekünk, teljes stábbal. Volt smink meg fodrász is. Ez nekünk, férfiaknak nem sokat jelentett, alig van hajunk, és a smink sem segít rajtunk túl sokat. De a tisztifőorvos asszony számára azok a félórák, amikor csak vele foglalkoztak, kicsit a nyugalom szigetévé vált. Gyakran mesélt imádott unokáiról, arról, hogy mikor látta utoljára a lányait, és hogy viseli a férje ezt az időszakot. Őszinte, közvetlen, de közben vérprofi szakember.

A magánéletben is találkoznak majd?

– Van egy élő kávémeghívása hozzám, és nekem is hozzá. Meghívott a Semmelweis-napi rendezvényre, azt mondta, nagyon népszerűek lettünk a munkatársai között.

Ha valamelyik tévécsatorna felkérné önt, hogy szerepeljen valóságshowban, azt elvállalná?

– Több is felkért, és nem vállaltam.

Térjünk vissza a mederszakaszban való tartózkodáshoz. Mit tervez a nyárra?

– A legjobban várt program kezdődik a héten. Lassan tíz éve annak, hogy minden nyáron elmegyünk a fiammal valahová kettesben. Vannak ilyenkor szabályok, sátorban kell aludnunk, mindig legyen egy kulturális esemény, és kell, hogy legyen egy strandolós nap is. Most elkezdjük a Kéktúrát. Forrásban és patakban fürdünk, ott alszunk, ahol ránk tör az este. Már mindketten számoljuk, hogy mennyit kell még aludni az indulásig.